Френски прокурори са издали международни заповеди за арест на трима високопоставени сирийски служители от разузнаването и от правителството, сред които началникът на службите за сигурност Али Мамлук, по обвинения в таен сговор за извършване на военни престъпления. Това съобщиха днес адвокат и съдебен източник, цитирани от Ройтерс и БТА.

Мамлук е сред най-високопоставените съветници на сирийския президент Башар Асад. Иска се и задържането на Джамил Хасан - ръководител на военновъздушното разузнаване, за чийто арест вече е издадена германска заповед, казаха източниците.

Друг високопоставен служител на военновъздушното разузнаване - Абдел Салам Махмуд, също е включен във френската заповед за арест.

Заповедите са резултат от продължително разследване, свързано с две лица от френско-сирийски произход. Те са арестувани през ноември 2013 г. в Сирия и оттогава са в неизвестност. През август 2018 г. Дамаск потвърди, че Мазен и Патрик Абделкадер Дабаг, които са баща и син, са мъртви, казаха източниците. Един от тях е адвокатката на семейството Клеманс Бектарт, която уточни, че заповедите са издадени в средата на октомври.

Прокурори в Париж вече предприеха проучване за изчезването на двамата мъже. Те започнаха с предварително разследване през 2015 г., и откриха, че къщата им в Дамаск е била претърсена от служители на разузнаването, каза съдебният източник.

Във френските заповеди за арест се повдигат обвинения, включващи и сговор за изтезания, принудително изчезване, престъпления срещу човечеството и военни престъпления срещу сирийските служители.

Германия, която има общоприета юрисдикция върху военни престъпления, т.е. може да преследва съдебно и да дава под съд престъпления, извършени в чужбина, също е предприела подобни стъпки. През юни Берлин издаде заповед за арест за служителя от военновъздушното разузнаване Хасан.

Усилията да бъдат съдебно преследвани членове на правителството на Асад досега се проваляха, тъй като Сирия не е подписала Римския статут на Международния наказателен съд (МНС) в Хага.

Русия и Китай наложиха вето на опитите МНС да получи мандат да създаде специален трибунал за Сирия.

На снимката: Френският президент Еманюел Макрон по време на срещата за Сирия с германския канцлер Ангела Меркел и президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, 27 октомври, Истанбул