Най-малко две от страните-основателки на Европейския съюз - Франция и Италия, са готови да блокират даването на отсрочка на Великобритания за излизането й от Общността. Това трябва да се случи в рамките на предстоящата тази седмица среща на върха на ЕС, разкрива източник на руската информационна агенция TACC.

Ако Лондон не даде гаранции, че евентуална отсрочка ще осигури организиран Брекзит, Париж и Рим няма да дадат "зелена светлина" на предложението за отлагане на "развода" между Лондон и Брюксел.

"Франция и Италия са готови да блокират отлагането на Брекзит в рамките на срещата на върха на ЕС, ако не получат гаранции, че решението ще позволи подписването на споразумение между Лондон и ЕС за организирано излизане", поясни източникът на ТАСС.

В същото време председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не очаква на започващата в четвъртък двудневна среща на лидерите на Общността да бъде взето решение за Брекзит, предава AFP.

Като посочи политическите вълнения в Лондон във връзка с плановете на Великобритания да напусне ЕС, Юнкер заяви пред германска медия, че ръцете на останалите 27 държави-членки са вързани, докато Лондон сам не вземе решение.

"Докато не знаем какво ще каже Великобритания, не може да се вземе решение от наша страна", подчерта Юнкер.

Излизането на Великобритания от ЕС е насрочено за 29 март, но министър-председателката Тереза Мей вероятно ще поиска от европейските лидери отлагане, тъй като не успя да получи одобрение от британския парламент за постигнатото с ЕС споразумение за раздяла.

Юнкер каза пред Дойчландфунк: "Моето впечатление е, че тази седмица Европейският съвет няма да вземе решение и вероятно ще трябва да се събере отново идната седмица. Госпожа Мей не постигна съгласие за каквото и да било нито в правителството й, нито в парламента".