Папа Франциск вдигна папската тайна, налагана при случаи на сексуални посегателства в средите на Католическата църква, предадоха световните агенции.

Папската тайна досега се налагаше върху съобщаването на такива случаи, но също и върху процесите и присъдите в тази област. Така папата направи още една стъпка в борбата срещу сексуалните издевателства в Католическата църква, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Ройтерс посочва, че промените се въвеждат с два папски документа. Те обхващат практиките, които се прилагат от известно време в някои страни, включително информиране на цивилните власти за подозрения за сексуално издевателство, където това се изисква от закона. Документите освен това забраняват налагането на задължение за мълчание на онези, които съобщават за сексуални издевателства или твърдят, че са станали жертва на такива.

Вдигането на папската тайна върху този род случаи беше ключово изискване, отправено от църковните лидери на срещата на върха във Ватикана през февруари, посветена на сексуалните престъпления.

Франциск освен това повиши от 14 на 18 години възрастта, под която Католическата църква смята порнографските снимки за детска порнография, съобщи Асошиейтед прес.

Новите разпоредби бяха публикувани днес, когато папата навършва 83 години, отбелязва АП.

АФП посочва, че папската тайна е правило за конфиденциалност, което защитава деликатните информации при управлението на Църквата.