Страните, заинтересовани от развитието на ситуацията в Либия, днес потвърдиха ангажимента си да поддържат оръжейното ембарго, предаде Асошиейтед прес.

Четири седмици след срещата на върха в Берлин, ембаргото почти не действа и бе съобщено за множество нови нарушения.

Германия и ООН, които заедно бяха домакини на берлинската среща на 19 януари, събраха външните министри и други представители на десетина страни в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността в опит да насърчат курс към намаляване на външната военна подкрепа за враждуващите групировки в Либия.

Заинтересованите страни са петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Италия, Турция и Обединените арабски емирства. Италия ще бъде съпредседател на следващата среща за Либия, която ще се проведе през март в Рим.

В Берлин световните сили се договориха да спазват оръжейно ембарго, да се въздържат от военна подкрепа за враждуващите групировки и да им окажат натиск за постигане на пълно примирие. Според генералния секретар на ООН Антониу Гутериш обаче това споразумение непрекъснато е нарушавано и доставките на оръжие продължават, а боевете ескалират.

Участниците в днешната среща са обсъдили случаите на нарушаване на оръжейното ембарго напоследък и "са подновили решимостта си да допринасят за пълното му прилагане, като са приветствали напредъка към по-ефективно наблюдение за спазване на ембаргото", се посочва в изявление на домакините от Германия и ООН.

Страните от ЕС засега не успяват да постигнат единодушие за евентуална мисия за контрол на спазването на ембаргото, посочи германският външен министър Хайко Маас, цитиран от ТАСС.

Въпросът ще бъде обсъден утре, 17 февруари, от външните министри на европейските страни, допълни италианският министър на външните работи Луиджи ди Майо.

Ситуацията в Либия продължава да бъде "дълбоко обезпокоителна" с многобройни нарушения на примирието и на оръжейното ембарго, заяви Стефани Уилямс, помощничка на специалния пратеник на ООН за Либия Гасан Саламе на пресконференция в Мюнхен. "Въпреки някои положителни сигнали, положението продължава да бъде дълбоко обезпокоително", заяви Уилямс, цитирана от АФП.

Либия изпадна в хаос след свалянето на режима на Муамар Кадафи през 2011 г. и в момента е разделена между признатото от ООН Правителство на националното съгласие (ПНС) в Триполи и алтернативен властови център в източната част на страната, подкрепен от войските на маршал Халифа Хафтар.