Премиерът на Финландия Петери Орпо обяви на пресконференция, че страната му ще затвори цялата си граница с Русия заради опасения, свързани с миграция, предаде Асошиейтед прес.

Страната има 1340 км обща граница с Русия, която е най-дългата в Европа, като по нея има девет контролно-пропускателни пункта.

Досега отворен бе останал само един финландски граничен пункт отвъд полярния кръг - станцията Рая-Йосепи, след като правителството затвори седем други заради наплив на мигранти от Близкия изток и Африка. Според финландската гранична охрана мигрантите са продължили да преминават оттам и този уикенд са пристигнали общо 60 души.

Решението означава, че през следващите две седмици няма да бъде позволено влизането във Финландия на пътници от руската страна, но товарите ще могат да преминават, отбелязва Ройтерс.

Финландия обвинява Москва, че изпраща мигрантите към финландската граница, след като през април Русия предупреди, че ще предприеме "контрамерки в тактически и стратегически план", след като определи решението на Финландия да се присъедини към НАТО като "посегателство срещу нашата сигурност".

Този месец от Русия във Финландия влязоха около 900 души, търсещи убежище, които са граждани на различни страни, включително на Афганистан, Кения, Мароко, Пакистан, Сомалия, Сирия и Йемен. Преди началото на мигрантския наплив финландските гранични власти регистрираха не повече от един подобен случай на ден.

Според анализа на Института за изследване на войната (ISW), опитът на Русия да предизвика мигрантска криза на финландската граница изглежда се е провалил поради бързата реакция на Финландия при затварянето на границите. Съобщава се, че руските власти са наредили на Министерството на вътрешните работи да събере мигранти от Близкия изток, Африка и други региони и да ги изпрати до финландската граница. Граничните служители във Финландия обаче са спрели повечето мигранти да преминат в страната и руските власти сега ще бъдат принудени да настанят мигрантите на руска територия.

Русия подпомага пристигането на мигранти по границата ѝ с Финландия и така оказва натиск върху съседна страна членка на НАТО, заяви вчера и генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Днес в Брюксел се провежда двудневна среща на външните министри на страните членки. Столтенберг увери, че НАТО стои изцяло зад Финландия, която стана член на Пакта през април т.г. Столтенберг приветства и изпращането на границата на страната с Русия на допълнителен брой служители на "Фронтекс". Дестабилизиращите действия на Москва - както в Украйна, така и извън нея, ще бъдат сред главните теми, които ще бъдат обсъдени на заседанието.

Финландия се присъедини към НАТО по-рано тази година като средство за предотвратяване на сериозни заплахи за националната сигурност от съседна Русия. Преди това Хелизинки затвори границата си за руски туристи през септември 2022 г., забранявайки влизането в страната на превозни средства с руска регистрация. Колите с руски номера, които вече са във Финландия, ще трябва да напуснат страната до март 2024 година.