Финландия трябва да се стреми към излизане от Европейския съюз в дългосрочен план, но засега приоритет трябва да бъде европейското единство в лицето на войната на Русия в Украйна, заяви Юси Хала-ахо, водеща фигура в крайнодясната партия "Финландците", преди партийния конгрес, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Автор на политиката на групата за "Фикзит" от 2019 г. (за излизане на Финландия от ЕС по подобие на Брекзит), Хала-ахо се очаква да бъде номиниран по време на конгреса за неин кандидат на президентските избори, които трябва да се проведат през януари 2024 г.

Въпреки че проучванията на общественото мнение показват, че Хала-ахо, който е хардлайнер, едва ли ще спечели вота, неговите възгледи имат голямо влияние в партията, която е ключов съюзник в дясното правителство на Финландия, встъпило в длъжност през юни.

Партията провежда този уикенд годишния си конгрес, на който ще обсъди позицията си по отношение на ЕС с оглед на новите обстоятелства, свързани с войната в Украйна и участието в правителство с проевропейски съюзници.

"Оправдано е, че се стремим да напуснем ЕС в дългосрочен план", заяви Хала-ахо пред Ройтерс, позовавайки се на "демократичния дефицит", при който ЕС ограничава суверенитета на своите държави членки.

"Но в същото време, разбира се, признаваме, че в преобладаващата световна ситуация една фрагментирана Западна Европа би била много по-слаба срещу заплахата от тоталитарни държави", каза той. Партията "Финландците"подкрепи неотдавнашното присъединяване на страната към НАТО.

Подкрепата за десния популизъм се увеличава в някои части на Европа, тъй като кризата с разходите за живот подхранва недоволството от политиката на политическия елит и отпора срещу нарастващите разходи за екологичен преход, посочва Ройтерс.

Във Финландия партията "Финландците" претърпя неуспех през последните седмици.

Първо, нейният министър на икономиката Вилхелм Юнила трябваше да подаде оставка заради нацистки препратки, а след това председателката на партията, министърката на финансите Рика Пура, трябваше да се извини за свои стари анонимно написани коментари в интернет, които включваха расови обиди и антиимигрантска реторика.

Понастоящем председател на парламента във Финландия, когато беше председател на партията в периода 2017-2021 г. Хала-ахо превърна противопоставянето на имиграцията в основен въпрос за политическата сила.

През 2012 г. Хала-ахо беше глобен от Върховния съд за коментари, публикувани в личния му блог през 2008 г., които свързват исляма с педофилията, а сомалийците - с кражбите.

Най-дясното правителство, което Финландия е имала

Новото коалиционно правителство на Финландия, смятано за най-дясното в съвременната история на скандинавската страна, встъпи в длъжност на 20 юни 2023 г.

Деветнайсетчленният кабинет на премиера Петери Орпо, лидер на консервативната Национална коалиционна партия, беше одобрен от еднокамарния законодателен орган Едускунта, след което президентът Саули Нинистьо го назначи официално.

След дълги преговори, продължили повече от седем седмици, НКП, която спечели най-много гласове на парламентарните избори на 2 април, обяви, че се е споразумяла с още три политически сили за управляваща коалиция, включваща и крайнодясната, евроскептична партия "Финландците", чиято програма като цяло е националистическа и антиимигрантска.

Двата по-малки партньора в коалицията са Финландската християндемократическа партия и Шведската народна партия на Финландия (партия на шведското малцинство във Финландия).

Заради доминацията на двата по-големи коалиционни партньора, които са консервативен и популистки, финландските медии определят правителството като "националконсервативно" по характер.

Според политолози новият кабинет е най-десният в следвоенната история на Финландия.

 Популистката партия "Финландците", подгласникът на изборите, получава финансовото министерство, а важният пост на негов ръководител зае лидерът на формацията Рика Пура; вътрешният и правосъдният министър също ще са представители на тази партия.