Финландското правителство затваря четири гранични пункта на източната си граница с Русия в събота вечерта, съобщи на пресконференция премиерът Петери Орпо.

Решението влиза в сила в нощта от петък срещу събота. Кконтролно-пропускателните пунктове във Ваалимаа, Нуйямаа, Иматра и Ниирала ще бъдат затворени до 18 февруари 2024 г. Това са ГКПП-та за автомобили, така че по тях не може да се премине пеша.

Според правителството е необходимо да се "реагира решително" на факта, че през последните дни все повече граждани на трети страни идват на източната граница, тъй като това е организирано явление, което представлява сериозна заплаха за обществения ред и национална сигурност.

Финландските власти смятат, че мигрантите получават помощ от руските граничари, които улесняват незаконното преминаване.

На пресконференцията казаха, че през есента 280 мигранти са поискали убежище на границата. Това са предимно хора от Африка и Близкия изток - предимно Йемен, Ирак и Сомалия.

Северните гранични пунктове Вартиус, Салла, Куусамо и Рая-Йоосеппище остават отворени.

Финландия има 1340 км обща граница с Русия, която е най-дългата в Европа. По нея има девет контролно-пропускателни пункта.