Министърът на външните работи на Финландия Пека Хаависто подписа договора за присъединяване на страната към НАТО, съобщи финландското издание Yle.

Финландия се присъединява днес към НАТО в деня, когато отбелязваме 74-та годишнина от подписването на Вашингтонския договор, заяви преди това генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на двудневната среща на външните министри от военнополитическия съюз в Брюксел.

Финландия стана официално 31-та страна от НАТО, след като Хаависто връчи съответните документи на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в присъствието на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг. Пред централата на алианса в Брюксел на тържествена церемония бе издигнато финландското знаме, редом със знамената на останалите страни от организацията. От днес финландското знаме се издига и пред военното командване на НАТО в Монс (Белгия), както и пред съюзническото командване в Норфолк (Вирджиния, САЩ), предаде кореспондентът на БТА в Брюксел.

Снимка: БТА/AP

Днес е исторически ден, който показва, че всеки народ има право да избере пътя си и че вратите на НАТО остават отворени - това не може да се промени със заплахи и принуда, заяви по този повод Столтенберг. НАТО е съюз на свободата, демокрацията и върховенството на закона, създаден като щит срещу агресията и продължава да изпълнява тази задача, добави той.

Войната се завърна в Европа и Финландия реши да се присъедини към най-успешния алианс в света. Това беше най-бързия процес на присъединяване в историята на пакта. През юни миналата година всички държави от алианса се съгласиха да поканим Финландия и Швеция. Очаквам да приветстваме Швеция възможно най-скоро, посочи генералният секретар.

Не искаме други да казват какво можем и трябва да направим, отбеляза финландският президент Саули Нинистьо. Той посочи, че Русия се опитва да изгради своя сфера на влияние, от която Финландия не желае да бъде част.

Непосредствено след подписването на документа за присъединяване на Финландия последва и изказване на американския държавен секретар Антъни Блинкън: "Изкушавам се да кажа, че трябва да благодарим на (руския президент Владимир) Путин, защото успя да ускори нещо, което твърдеше, че се опитва да предотврати", каза той.

По неговите думи Путин е накарал много страни да разберат, че трябва да направят повече, за да осигурят собствената си отбрана и да могат да се предпазят от руско нападение. В последните години наблюдаваме най-голямото сближаване между САЩ и Европа, което съм виждал в последните 30 години, добави той. Блинкън заяви, че днешният ден е наистина исторически.

Едва ли има по-добър начин да отбележим годишнината от подписването на Вашингтонския договор от приемането на нова страна в пакта, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той отбеляза, Украйна ще бъде основна тема на започващата днес двудневна среща на външните министри от алианса в Брюксел. Русия и Китай все повече се сближават, а това означава да бъдем все по-единни в НАТО и с нашите партньори по света, допълни той.

Северноатлантическият алианс е структура, враждебна на Русия, поради което присъединяването на нови държави към него ще се отрази на двустранните отношения на Русия с тези държави, заяви междувременно говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Разбира се, това (разширяването на НАТО) не може да не се отрази на характера на двустранните отношения с тези държави, които стават нови членове на алианса. Алиансът все пак е недружелюбна структура и в много отношения е враждебен на Русия", заяви говорителят на Кремъл.

В същото време той подчерта, че ситуацията с Украйна, чието евентуално членство в НАТО е неприемливо за Русия, е "много различна от тази с Финландия", която сега става член на алианса. "Затова тук едва ли има някакво сравнение", подчерта Песков.

Той допълни, че Москва "внимателно ще наблюдава какво ще става във Финландия, как Северноатлантическият алианс ще използва територията на Финландия с оглед разполагането там на оръжия, системи, инфраструктура, които [ще] бъдат близо до нашите граници и потенциално ще ни застрашават. В зависимост от това ще бъдат предприети мерки."

В същото време руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че присъединяването на Финландия към НАТО и действията от страна на алианса за повишаване на бойната му готовност увеличават риска от конфликт, предаде Ройтерс.

"НАТО възприе комплекс мерки за повишаване на бойната готовност на обединените въоръжени сили и засилва учебно-бойната и разузнавателната дейност край границите на Русия и Беларус. В близко бъдеще предстои и Финландия да стане член на алианса", каза той на съвещание с висшия команден състав на руските въоръжени сили.

По думите му това създава значителен риск от разширяване на конфликта в Украйна, но няма да повлияе на специалната военна операция, посочва ТАСС.

Шойгу обвини НАТО в антируски курс, който според него все по-усилено се следва от алианса, и в тази връзка той отбеляза, че Западът увеличава военната помощ за Украйна във вид на бронирана техника и друго въоръжение и обмисля "възможността да предостави на Киев оперативно-тактически ракети ATACMS с обсег до 300 км".

На заседанието с генералите министърът засегна и въпроса за военното сътрудничество с Беларус. Той съобщи, че въоръжените сили на Минск вече разполагат с изтребители, способни да носят ядрени бойни глави, и че Русия е предоставила на Беларус ракетни комплекси "Искандер", които също могат да изстрелват както конвенционални ракети, така и такива с ядрени бойни глави.