Финландия отново ще затвори цялата си граница с Русия, за да спре притока на хора, търсещи убежище, заяви днес финландската министърка на вътрешните работи Мари Рантанен, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това става само няколко часа, след като скандинавската страна приключи продължилото две седмици затваряне на всички пътища между двете държави.

"Границата ще бъде затворена от утре, петък, 15 декември, в 20:00 часа и затварянето ще приключи на 14 януари.  Успяхме да заявим че нелегалната имиграция на източната граница с Финландия продължава", каза Рантанен по време на часа за парламентарни въпроси и отговори.

"Правителството реши, че тъй като този тип влизане в страната продължава, е необходимо да се приеме правителствен регламент за повторно затваряне на гранично-пропускателните пунктове Ваалимаа и Ниирала. В резултат на това молбите за международна закрила на външните граници на Финландия ще се приемат само на гранично-пропускателните пунктове на летищата и морските пристанища", се казва в изявление на финландското министерство на вътрешните работи.

Според Хелзинки неотдавнашното увеличение на броя на пристигащите кандидати за убежище през Русия е организирано от Москва като ответна мярка за решението на скандинавската страна да засили сътрудничеството в областта на отбраната със САЩ - обвинение, което Кремъл отрича.

Потокът от пристигащи спря когато Финландия затвори границата в края на ноември, но се възобнови днес, когато два от осемте пропускателни пункта бяха отворени и около 36 души потърсиха убежище, съобщи финландската гранична охрана.

"Сега случаите се възобновиха и ние ще затворим цялата граница", заяви Рантанен пред парламента.