Близо 17 000 филипински и американски военнослужещи в понеделник започват ежегодното си съвместно учение "Баликатан", което за първи път ще се проведе и извън териториалните води на Филипините, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тренировките ще продължат от 22 април до 10 май и в тях ще участват 16 700 военнослужещи от филипинската и американската армия. Ще се включат и армейски части на Франция и Австралия, които засилиха връзките си в областта на отбраната с Филипините заради агресивното поведение на Китай в региона, коментира Ройтерс.

Военнослужещите ще отработват превземане на окупирани от врага острови в най-северната част на Филипинския архипелаг, близо до Тайван, както и в западната провинция Палаван, която има излаз на Южнокитайско море.

Пекин претендира за по-голямата част от Южнокитайско море, през което се превозват стоки за над 3 трилиона долара годишно.

"Въпреки че оставаме бдителни пред лицето на регионалните предизвикателства, ученията не са изрично обвързани с действията на никоя конкретна държава", заяви вчера говорител на филипинската армия.

Китай разкритикува съвместните учения, като посочи, че те засилват напрежението и подкопават регионалната стабилност.