Фрегатата от руския Тихоокеански флот "Маршал Шапошников" е провела учение за борба с подводници в Южнокитайско море, предаде Ройтерс, като цитира изявление на пресслужбата на флота.

След като е открил имитация на вражеска подводница и е потвърдил координатите ѝ с помощта на хеликоптер, военният кораб е изстрелял торпеда и бомби, използвани за борба с подводници, съобщава агенция Интерфакс.

Отряд бойни кораби на руския Тихоокеански флот, включително флагманът на флота, крайцерът "Варяг" и фрегатата "Маршал Шапошников", са на "далечно плаване", което включва Азиатско-тихоокеанския регион, според същия източник, добавя БТА.

Руската държавна информационна агенция РИА съобщи, че корабите са напуснали пристанището на Владивосток, в руския Далечен изток, на 22 януари.

Първата част от учението беше изпълнението на бойни упражнения за поразяване на група кораби в североизточната част на Берингово море. Екипажите на гвардейския ракетен крайцер "Варяг" и атомния подводен ракетен крайцер "Томск", както и бреговата ракетна система "Бастион" са отработили ракетния удар, се посочва в официалния канал на министерството в "Телеграм".

Крилатите ракети "Вулкан", "Гранит" и "Оникс" бяха изстреляни от техните стандартни морски и брегови носители по сложна целева позиция, симулираща групиране на фалшиви вражески кораби в Берингово море. По данни от обективен мониторинг всички ракети успешно са поразили зададените цели, на стотици километри от точките на изстрелване.

В тактическото учение участват около десет хиляди военнослужещи и повече от 50 единици военна техника, включително надводни кораби и спомагателни кораби, подводници, военноморски самолети и хеликоптери, брегови ракетни системи "Бал" и "Бастион", както и колесни и верижни бронирани машини с висока проходимост.

По време на маневрите продължават редица комплексни ракетни и артилерийски стрелби, отработват се учения по противовъздушна, противолодъчна и противодесантна отбрана, както и технически марш по арктически терен.

Всички части на учението имат отбранителен характер и имат за цел да подобрят подготовката на силите и войските за операции по североизточните граници на Русия, добавят от руското военно министерство.