Министерството на външните работи на Филипините извика китайския посланик в Манила, за да изрази протест относно "последователни случаи на тормоз" в Южнокитайско море през уикенда, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Манила е поискала от Китай да нареди на плавателните си съдове да се въздържат от противозаконни действия и да прекратят опасните си маневри, насочени срещу филипински плавателни съдове, както и да престанат да пречат на легитимните филипински дейности, се казва в изявление на ведомството.

Заместник-министърката Тереса Ласаро е изразила устен протест срещу китайски маневри, довели до сблъсък, както и срещу употребата на водни оръдия срещу филипински плавателни съдове, доставящи консумативи за военни, разположени на стар военен кораб, закотвен в плитчина в морето.

Снимка: БТА/АР

"Действията на китайските плавателни съдове в рамките на филипинската изключителна икономическа зона са незаконни и в нарушение на свободата на навигацията", заяви министерството. То също така изрази протест срещу употребата от страна на Китай на водни оръдия срещу три плавателни съда на Бюрото по рибарство, които били напът да доставят петрол и хранителни продукти на рибари близо до друга плитчина.

Снимка: БТА/АР

Китайското посолство в Манила към момента не е отговорило на запитване за коментар, отбелязва Ройтерс. Миналата неделя двете съседни страни си размениха обвинения, а Филипините нарекоха действията на Китай "сериозна ескалация".

Снимка: БТА/АР