Китайската брегова охрана призова Филипините да спрат да нарушават суверенитета на страната, след като няколко филипински кораба за снабдяване с гориво навлязоха във водите близо до плитчина в Южнокитайско море, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Филипинският съвет за национална сигурност заяви, че скоро ще направи изявление относно мисията по снабдяването.

Китайската брегова охрана заяви, че два малки филипински транспортни кораба и три кораба на бреговата охрана са навлезли във водите, прилежащи към плитчината край островите Спратли, без разрешението на китайското правителство.

Плитчината е в изключителната икономическа зона на Филипините съгласно Конвенцията на ООН по морско право. Китай отхвърля това и твърди, че има суверенитет над Спратли и прилежащите им води.

Двете държави са имали няколко конфронтации през последните няколко месеца в региона, а Китай винаги осъжда филипинските мисии за снабдяване.

В изявление китайската брегова охрана призова Филипините "незабавно да прекратят" извършваните от тях нарушения на "териториалния суверенитет на Китай".

Филипините заявиха, че китайската брегова охрана е използвала опасни маневри и водни оръдия, за да попречи на мисия за снабдяване с гориво в Южнокитайско море, и заявиха, че действията на Пекин повдигат въпроси относно искреността на призивите на Китай за мирен диалог.