Масовото изоставяне на СИРИЗА от гласоподавателите от средната класа изтъква "Файненшъл таймс" като причина за вероятното изборно поражение на премиера Алексис Ципрас на предстоящите парламентарни избори в публикация, цитирана от гръцката телевизия Скай и БТА.

Британският икономически вестник отбелязва, че гърците от средната класа "бяха ударени тежко от рязкото увеличение на данъците" и в резултат не могат да бъдат убедени от слабото икономическо възстановяване при Алексис Ципрас.

Според гръцки анализатори разликата с Нова демокрация (в проучванията - б.ред.) е твърде голяма, за да бъде компенсирана във времето, което остава до изборите на 7 юли.

Кореспондентката на "Файненшъл таймс" коментира, че Ципрас се е показал като "умел прагматик, като изостави огнената си реторика в рамките на няколко месеца", обърна резултата от референдума през 2015 г., отхвърли предложението на (финансовия министър Янис) Варуфакис за връщане към драхмата и отстъпи пред суровите фискални мерки, които наложиха кредиторите.

В статията се отбелязва, че въпреки международните похвали за Преспанския договор, премиерът "предизвика гнева на мнозина гърци с неуспеха си да изпълни обещанието си за справяне с преплитането на политическите и икономическите интереси".

В заключение публикацията казва, че болката от изборното поражение за СИРИЗА ще бъде смекчена от обстоятелството, че партията вече се е утвърдила като стабилна сила в гръцката политика. Изказва се и очакването, че Ципрас ще остане начело на СИРИЗА, не на последно място защото няма съперник с достатъчна подкрепа.