Гръцкият президент Прокопис Павлопулос прие искането да свика предсрочни парламентарни избори, което бе представено пред него от премиера на страната Алексис Ципрас, предаде АНА-МПА.

Павлопулос одобри искането, позовавайки се на член 41, параграф 2 от гръцката конституция.

Ципрас поиска от президента да разпусне парламента и да свика предсрочни избори, за да бъде избегнат продължителен период на политическа нестабилност в Гърция, който ще навреди на икономическото й възстановяване, съобщи Ройтерс. Двамата се срещнаха днес в президентската резиденция.

"След евроизборите има усещане, че Гърция се намира в продължителен кампаниен период от близо четири месеца, за който съм длъжен да забележа, че създава възможни опасности за гръцката икономика. Като се има предвид, че в момента сме навлезли в един цикъл на нормалност, това при никакви обстоятелства не бива да бъде прекъсвано, тъй като би било знак, че жертвите и усилията на гръцкия народ са застрашени", заяви Ципрас, мотивирайки искането си за предсрочни избори.

Министър-председателят реши да изтегли парламентарните избори по-рано, след като партията му СИРИЗА понесе тежко поражение на вота за Европейски парламент миналия месец. Основната опозиционна сила в Гърция - консервативната Нова демокрация, спечели изборите с преднина от 9,5 процентни пункта.

По-рано правителството съобщи, че иска предсрочните избори да бъдат насрочени за 7 юли.

Проучванията сочат, че Нова демокрация вероятно ще спечели и тези избори, отбелязва Асошиейтед прес.

Финансовите пазари приветстваха перспективата за вота, като гръцките ценни книжа достигнаха 13-месечен максимум днес, покачвайки се с 3,3 процента.