Брюксел започна извънредната среща на върха на Европейския съюз. Лидерите обсъждат резултатите от евроизборите и възможностите за определяне на следващия председател на Европейската комисия. В срещата участва и българският премиер Бойко Борисов.

Той обаче заяви, а и общата оценка е, че тази вечер няма да се стигне до единно решение.

Въпреки това, всички европейски лидери влязоха на срещата без мобилните си телефони, за да няма изтичане на информация, предаде БНТ.

Премиерът коментира, че става въпрос за пазарлъци, защото отделните държави ще защитават своите позиции и интереси. България например иска новият орган по труда да бъде в София и Борисов каза, че ще стане по-близък с всеки, който гласува за кандидатурата на София.

Жан-Клод Юнкер

Снимка: АР/БТА

Иначе - ГЕРБ остава зад водещия кандидат на ЕНП Манфред Вебер, а БСП - зад кандидатурата на Франс Тимерманс. Лидери на ПЕС и ЕНП имаха срещи преди срещата на върха на ЕС.

"Ние като позиция на ЕНП сме твърдо зад него. Това е нашият шпиценкандидат, за него работихме както и за нашите български евродепутати. Това е решение на партията, ние сме дисциплинирани членове на ЕНП, така че нямаме колебания или други позиции. Ясно и точно", заяви Борисов.

"В тази кампания социалистите представиха най-силния кандидат за председател на ЕК и след дискусиите днес категоричното мнение на премиерите от нашето семейство е, че ние ще настояваме Франс Тимерманс да бъде изпратен за председател на ЕК като човек, който има най-силни качества", каза пък лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Най-големият противник на водещите кандидати е френският президент Еманюел Макрон:

Еманюел Макрон и Ангела Меркел

Снимка: AP/БТА

"Събираме се за една важна среща след избори, които ни изпратиха ясни послания. Много хора си мислеха, че Европа е уморена, но нашите народи ни казаха, че искат да дискутират за Европа. Високата избирателна активност ни задължава. Изправени сме пред нов етап - за първи път от съществуването на Европарламента няма мнозинство с две партии. Днес бих искал да се съсредоточим върху сърцето на проекта, който искаме да осъществим в следващите 5 години. Не искам дебат около имена, а дебат за приоритети и критерии".

Канцлерът Ангела Меркел пък заяви:

"В Германия всички партньори в управляващата коалиция подкрепят системата на водещите кандидати. Щастлива съм, че и Европейският парламент също подкрепя този принцип. Председателят на парламента ще потвърди днес тази позиция . Аз лично заставам зад кандидатурата на Манфред Вебер, очевидно не всички го подкрепят. Но за нас въпросът за водещия кандидат е много важен".

В срещата участва и британският премиер в оставка Тереза Мей, въпреки очакванията за Брекзит наесен, когато евродепутатите от страната ще трябва да напуснат парламента.

Снимка: AP/БТА

Тереза Мей

Снимка: АР/БТА