Радован Караджич носи наказателна отговорност за геноцида в Сребреница. По време на клането през 1995 г., което е и най-голямото след края на Втората световна война, загинаха 8000 души, избити от босненските сърби.

Трибуналът вече призна Караджич за виновен по обвиненията в престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна (1992-1995). В същото време съдиите отхвърлих второто от двете му обвинения в геноцид.

Съдът заяви, че няма неопровержими доказателства, че е извършван геноцид в трите общини в Босна - Приедор, Сански мост и Зворник.

Трибуналът също така обяви, че Караджич носи наказателна отговорност за убийства и преследвания на босненски мюсюлмани и хървати по време на войните през 90-те години.

Четейки на глас присъдата, един от съдиите в трибунала заяви, че Караджич е бил „на върха на“ ръководството на босненските сърби. Той също така носи „индивидуална наказателна отговорност“ за убийства, преследвания и взимане на заложници сред миротворците на ООН.

Караджич беше арестуван през 2008 г. след като успя да се укрие за 13 години. Процесът, в който той се защитаваше сам, продължава вече повече от шест години.

Обвиненията срещу Радован Караджич са са общо 11 за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид по време на войните в бивша Югославия през 90-те години.

Войната в Босна започна след решението на мюсюлманите да обявят независимост от доминираната от Белград югославска федерация. И до днес голяма част от босненските сърби смятат Караджич за невинен. Той се укриваше от правосъдието в продължение на 13 години. Едва след залавянето му през 2008 г. бе отключен процесът на интеграция на Сърбия в Евросъюза.

Бившият лидер на босненските сърби заяви по-рано днес, че нито един разумен съд не би го осъдил, съобщава македонското издание "Дневник“.

"Знам какво исках и какво направих, и няма разумен съд, който да ме осъди, колкото и други осъдени високопоставени босненски представители да има“, заяви Караджич.

Подсъдимият призна, че не отрича случилото се в Сребреница, но подчерта, че не е съгласен с преувеличенията за събитията. Той отрече клането от юли 1995 г. да е геноцид и заяви, че обвинителите му нямат доказателства за истинските извършители.

Радован Караджич ще обжалва присъдата на Международния трибунал.

"Чакаме присъдата на Караджич и края на процеса срещу Младич. Това са най-важните дела в историята на трибунала", заяви наскоро главният прокурор на трибунала Серж Брамерц за регионалната новинарска телевизия Ен1 (N1).

Генерал Ратко Младич, смятан за изпълнител на плановете на Караджич, също е съден в трибунала и процесът срещу него трябва да приключи тази година. Той вече нарече "гнусно" обвинението срещу него.