В документа ще бъдат предложени насоки и ще бъде направена оценка на действащите правила, съобщи днес говорител на комисията, цитиран от БТА.

Говорителят отбеляза, че държавите в ЕС имат правото да предоставят гражданство на инвеститори по собствените си закони, стига тези закони да се вписват в европейското право. Той добави, че принципите на международното право изискват да има истинска връзка между приемащата държава и подателите на искания за натурализация, за да бъдат молбите удовлетворени.

Гражданството на държава от ЕС дава европейски права, затова ЕК наблюдава инвестиционните схеми, по които то се предоставя, допълни говорителят.

"Трансперънси интернешънъл" представи по-рано доклад, в който се твърди, че някои страни в ЕС "продават" визи и гражданство на богати чужденци, а това може да застраши Шенгенската зона. За съставянето на доклада на неправителствената организация са били извършени проучвания в Австрия, България, Кипър, Унгария, Латвия, Литва, Малта и Португалия.

Засега частта от доклада за нашата страна не е обявена, а се посочва само обобщението, че у нас съществуват възможности за обогатяване на банките в процеса на предоставяне на гражданство на чужди инвеститори.