С това се изпълни и второто от двете условия за влизането му в сила на 7 ноември, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Целта на споразумението е повишаването на температурата на планетата да се ограничи до 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха.
Споразумението влиза в сила при две условия - че е ратифицирано от поне 55 държави и че тези страни са отговорни за най-малко 55 процента от глобалните емисии на газове с парников ефект.

Сделката е ратифицирана вече от 62 държави и първото препятствие беше преодоляно. Ратифицирането й от ЕС премахва втората пречка и с това започва да тече 30-дневен срок до влизането й сила.

"Обединена Европа направи всичко възможно да ускори процедурите си и да даде живот на Парижкото споразумение. Всички ние можем да се гордеем колективно от това постижение", заяви словашкият министър на околната среда Ласло Солимос, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

По-рано европейските депутати гласуваха с голямо мнозинство за ратифициране на Парижкото споразумение - с 610 гласа "за" при 38 "против" и 31 "въздържал се". Това стана чрез ускорена процедура, която дава възможност на Брюксел да напредва без всички страни членки да са одобрили стъпката.

"Днес ЕС превърна амбицията в климатично действие", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Евросъюзът пое едни от най-тежките ангажименти за ограничаване на замърсяването с 40% до 2030 година.

Официалната документация ще бъде внесена в централата на ООН в петък, казаха от словашкото председателство.
Някои политически наблюдатели предупредиха, че бързото изпълнение сега е ключово.

По процедурата

От 28 само 7 членки на ЕС засега са ратифицирали споразумението, но те са напълно достатъчни със своите 5 на сто емисии, за да стане сделката правно обвързваща за целия свят.

Правителствата от ЕС се съгласиха на спешната писмена процедура, с която авансово Австрия, Германия, Малта, Португалия, Словакия, Унгария и Франция да депозират инструментите за ратификация в Ню Йорк на 7 октомври, без да е необходимо да се чакат парламентите на останалите 21 страни.