Европейската комисия предложи да бъдат премахнати визите да косовските сърби, които са последните жители на Западните Балкани с визов режим за страните от ЕС, съобщи днес ЕК, цитирана от Франс прес и БТА.

От 2009 г. насам сърбите могат да пътуват до страните от Шенгенското пространство без визи за кратък престой.

Тази година ЕС реши да предостави същия режим и на гражданите на Косово, считано от 1 януари догодина.

Решението обаче не обхвана етническите сърби, които живеят в Косово и имат сръбски паспорти.

В Косово, чието население наброява 1,8 милиона души, живеят около 120 000 косовски сърби. Някогашната сръбска област обяви независимост през 2008 година, която Белград не признава.

Говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд каза, че предложението, което трябва да бъде прието от евродепутатите и страните членки на ЕС, означава, че всички граждани на Западните Балкани ще бъдат обхванати от безвизов режим.

Сръбското правителство определи решението като "отлична новина" и посочи, че очаква да влезе в сила през първите месеци на идната година.

Етническите сърби в Косово "не са и не трябва да бъдат втора класа граждани и имат всички права, които са им отнемани с години, посочи в съобщение директорът на Службата за Косово в сръбското правителство Петър Петкович.

Пет държави от ЕС не признават независимостта на Косово (Гърция, Испания, Румъния, Словакия и Кипър). Прищина подаде молба за членство в ЕС през декември 2022 г.

От години ЕС играе ролята на посредник между Косово и Сърбия в опит да нормализира отношенията между двете съседни държави, но досега не е успял да постигне пробив, отбелязва Франс прес.