Граничният пункт между Сърбия и Косово "Ярине" отваря днес, след като почти месец бе блокиран заради сблъсъците на 24 септември в Северно Косово, потвърди пред сайта КосСев заместник-командирът на косовската полиция за регион "Север" Ветон Елшани.

"От 8:30 ч. днес сутринта граничният пункт "Ярине" ще бъде напълно отворен", посочи Елшани.

Граничните пунктове "Бърняк" и "Ярине" бяха затворени, след като на 24 септември в с. Банска, Северно Косово, косовската полиция и въоръжена група косовски сърби влязоха в сблъсък, при който загинаха един полицай и трима от нападателите, припомня БТА. За целите на разследването бяха затворени двата гранични пункта, както и над 20 алтернативни пътища в Северно Косово.

Провеждат се и полицейски акции в района за претърсване за оръжие и укриващи се след сблъсъците косовски сърби. В началото на октомври пунктът "Бърняк" беше отворен, а от днес може свободно да се преминава и през "Ярине".

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Прищина и Белград водят преговори с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си.