Това заяви британският евродепутат Андрю Дъф, който е избран от Европейския парламент за докладчик по изслушванията на кандидат комисарите, цитиран от БНР. Дъф заяви това по повод съмненията, че при българската кандидатка може да има конфликт на интереси.

В Брюксел днес започна деветдневното изслушване от Европейския парламент на 26-те кандидати за еврокомисари, съобщи БТА. То ще приключи на 19 януари, а на 26 януари европейския законодателен орган ще гласува в Страсбург пълния списък на кандидатите.

“Всички сме наясно с медийните спекулации, особено в германския печат, за притесненията, които предизвиква бизнеса на нейното семейство. Сигурен съм, че изслушването й ще бъде фокусирано върху някои от тези въпроси и очаквам успешна размяна на мнения с комисията“, каза британският евродепутат по адрес на Желева.

Той добави, че ако след изслушването ресорната парламентарна комисия прецени, че има нужда от допълнителна информация за някои от кандидатите, тя ще я поиска от председателя на Европейската комисия Жозе Барозу.

ЕП може да отхвърли наведнъж всички кандидати, номинирани от Барозу, ако не одобрява дори един от тях. Половината от номинираните работиха с Барозу в досегашния състав на ЕК.

Първите кандидати, които ще бъдат подложени на "кръстосан разпит", са полякът Януш Левандовски, номиниран за еврокомисар по бюджета, и британската баронеса Катрин Аштън, номинирана за новосъздадения пост на върховен представител по външната политика, която много евродепутати смятат за неопитна. Единственият й опит на международната сцена е работата й като еврокомисар по търговията от 2008 до 2009 година. Сред по-интересните изслушвания са още тези на испанеца Хоакин Алмуния, номиниран за комисар по въпросите на конкуренцията и антимонополната политика, на белгиеца Карел де Гухт, номиниран за комисар по вътрешната търговия и на французина Мишел Барние, предложен за портфейла за вътрешните пазари.

Българският външен министър Румяна Желева, номинирана за еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, ще бъде изслушана във вторник следобед.