Това пише в сайта си британският в. "Дейли телеграф", като се позовава на писма на привърженици на терористичната групировка, пише БТА.

Джихадистите смятат да "наводнят северноафриканската държава с бойци на ИД от Сирия и Ирак, които после ще пресекат Средиземно море, представящи се за мигранти и ще извършат нападения в южноевропейски градове или срещу кораби", се посочва в писмен документ, предоставен на вестника от британската фондация "Куилиам", действаща срещу екстремизма.

Документът е съставен от пропагандист на ИД, смятан за важен онлайн вербовчик за екстремисти в Либия, където сигурността се срина след революцията, свалила от власт режима на полковник Кадафи през 2011 г.

Пропагандистът, използващ псевдонима Абу Архим ал Либим, описва Либия като страна с "огромен потенциал" за "Ислямска държава".

Той добавя, че Либия е пълна с оръжия от гражданската война, когато огромни количества от арсеналите на Кадафи бяха разграбени от различни бунтовнически групировки.

Някои от тези оръжия са дошли от Великобритания, която е доставяла на режима на Кадафи картечници, снайперистки пушки и боеприпаси през последните години от властта му.
Тогава Кадафи е бил смятан за съюзник срещу ислямисткия тероризъм, отбелязва вестникът.

Вчера египетският президент призова ООН да приеме резолюция за намеса на международна коалиция в Либия, след като египетски самолети бомбардираха цели на ИД в Либия.

Междувременно постоянният представител на Ирак в ООН Мохамед ал Хаким призова Съвета за сигурност на ООН да проучи твърденията, че "Ислямска държава" използва продажбите на органи като начин да финансира операциите си.
Иракският дипломат заяви, че през последните няколко седмици са откривани тела с хирургически разрези, на които липсват бъбреци или други органи. Те са били открити в плитки масови гробове.