Скандалът с предполагаемите контакти между гръцката опозиционна Нова демокрация и македонското правителство се разраства, след като вчера вестник "Ефимерида тон синдактон" публикува нови сведения за срещата на евродепутата от Нова демокрация и говорител на партията Мария Спираки с македонския премиер Зоран Заев, съобщава БТА.

Самата Спираки по-рано тази седмица заяви, че се е срещала един единствен път със Заев случайно, докато е отивала да си купи кафе в Брюксел, и му е повторила позицията на Нова демокрация срещу споразумението между Атина и Скопие.

"Ефимерида тон синдактон" се позовава на неназовани високопоставени източници от Скопие, според които през декември 2017 г., когато е било вече ясно, че идването на власт на ново правителство в Република Македония ще даде нов тласък на преговорите с Гърция, Мария Спираки е била натоварена от лидера на Нова демокрация Кириакос Мицотакис да предаде на Зоран Заев ясно послание да не започва преговори с правителството на Алексис Ципрас срещу обещание проблемът да бъде разрешен от очакваното бъдещо правителство на Нова демокрация.

"Не се доверявайте на Ципрас, на него не може да се вярва и накрая ще ви изиграе", се твърди, че е казала Спираки на Заев. Тя е представила Мицотакис като единственият, който може да реши проблема, когато стане министър председател.

Евродепутатът от Нова демокрация е обяснила още, че Мицотакис ще бъде принуден да се противопостави на всякакво споразумение, което бъде постигнато от Ципрас, защото изборите наближават и не би могъл да постави под заплаха единството на партията си. Тя е казала още, че правителството на Ципрас няма да издържи на натиска срещу споразумението и ще бъдат насрочени предсрочни избори. "Следователно нямате никаква причина да действате сега, а да изчакате политическите развития в Гърция", е казала Спираки и е обяснила, че една спогодба с правителство на Нова демокрация би била хиляди пъти по-добра, защото тя ще бъде подкрепена и от самия Ципрас, който няма подобен вътрешнопартиен проблем и по този начин ще бъде постигнат по-широк консенсус в Гърция.

Днес гръцкото правителство заяви, че явно срещата на евродепутата от Нова демокрация Мария Спираки с македонския премиер Зоран Заев не е била случайна и обвини Спираки в лъжа "в условията на продължаващо деяние", става ясно от съобщение на пресслужбата на кабинета, цитирано от агенция АНА-МПА. Според правителственото съобщение срещата е станала в хотел "Courtyard by Mariott Brossels", където е била отседнала официалната делегация на македонския премиер.