Мексикански военен самолет с бившия боливийски президент Ево Моралес на борда кацна в столицата Мексико, показаха местните телевизии. Самолетът веднага се насочи към хангар на международното летище, където Моралес, който беше принуден да подаде оставка под натиска на протестиращите и военните, беше посрещнат от външния министър Марсело Ебрард, предадоха Франс прес и ДПА.

"Благодаря на Мексико и на властите му. Президентът на Мексико спаси живота ми. Докато съм жив, оставам в политиката, борбата продължава. Държавният преврат няма да промени възгледите ми", заяви Моралес, като обвини боливийската опозиция, че го е свалила от власт на 10 ноември, след като той "триумфално" е спечелил изборите от 20 октомври.

"Отказах се (от властта), за да се избегне повече насилие", заяви той.

Моралес заяви, че до деня на оставката му на телохранителите му са били предлагани пари да го предадат, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

Той изтъкна, че само се е стремял към "социални програми за най-бедните, равенство и справедливост".

"Ще има мир едва когато има социална справедливост", каза Ево Моралес.

Преди да отлети, той написа в Туитър:

"Братя и сестри, аз излитам за Мексико с благодарност за безкористността на тази братска страна, която ни предложи убежище, за да спаси нашите животи. Боли ме, че напускам страната по политически причини. Но аз винаги ще мисля за вас. Ще се върна скоро с нови сили и енергия".

През това време домът му е бил нападнат от тълпи хора.