Ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин каза, че според него украинската контраофанзива вече е започнала и по всички фронтове се наблюдава засилена активност, предаде Ройтерс.

В аудио обръщение, разпространено в "Телеграм" от пресцентъра му, той заявява, че "активната фаза" на контраофанзивата ще започне в близките дни.

"Въоръжените сили на Украйна вече започнаха своето контранастъпление. Живата сила и снарядите, с които разполагат, са неограничени", казва шефът на "Вагнер".

Пригожин заяви, че през последното денонощие бойците от "Вагнер" в Бахмут са напреднали с 230 метра. По думите му руските сили вече контролират площ от 54 000 кв. м., а "под контрола на противника остават 2,64 кв. км".

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е могла да потвърди информацията от независим източник.

Пригожин отново разкритикува руското министерство на отбраната, че игнорира исканията му да увеличи доставките на боеприпаси за силите му в Бахмут и допълни, че ресурсите на бойците от "Вагнер" ще им стигнат само за още няколко дни.

Най-малко 21 души са били убити, а 48 - ранени, при руски обстрел в Херсонска област, Южна Украйна, обяви снощи украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

 "Към този момент 21 човека са убити, а 48 - ранени!", написа Зеленски в "Телеграм". Той уточни, че са били поразени железопътна "гара, магазин за инструменти, супермаркет и бензиностанция".

Малко по-рано Андрий Ермак, началникът на канцеларията на украинския президент, съобщи за 18 убити и 46 ранени. "Руските атаки срещу Херсон продължават", добави той в публикацията си в "Телеграм".