НАТО разполага с три-четири години, за да се подготви за тест от Русия, заяви днес естонският външен министър Маргус Цахкна, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Цакхна каза на съвместна пресконференция с полския външен министър Радослав Шикорски, че Естония, Литва и Латвия не възприемат Русия като непосредствена заплаха, тъй като Москва е заета с Украйна. Но естонският министър изтъкна, че руският президент Владимир Путин укрепва военната машина на страната си.

"Трябва обаче да разберем, че руската военна машина заработи на пълни обороти, като става дума както за производствените възможности, така и за манталитета, защото Путин сега контролира всичко", предупреди Цакхна на пресконференцията във Варшава.

Естонският министър отбеляза, че според естонското правителство остават "три-четири години" до "тест за НАТО" от Русия.

Естония, Литва и Латвия са смятани за най-вероятните мишени, ако един ден Русия реши да опита атака срещу страна от НАТО, отбелязва АП. Полша, който е с много по-голяма територия от балтийските страни, също се усеща застрашена. И четирите страни са непоколебими поддръжници на Украйна.

По-рано в сряда генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг заяви, че няма пряка военна заплаха за някой от съюзниците. 

НАТО успя да предотврати военно нападение срещу някой от съюзниците в продължение на 75 години. Същинската идея за НАТО е в това, че нападението срещу един съюзник води до отговор от целия алианс. Докато това е така, нападенията ще бъдат избегнати. Целта на НАТО е да предотврати война и да запази мира. Всяко предположение, че няма да се защитим взаимно, подкопава общата ни сигурност. Трябва не само с действията си, но и с думите си да показваме готовността на НАТО за съвместна отбрана, настоя Столтенберг, цитиран от кореспондент на БТА.

Единственият път, когато бе задействан на чл. 5 от Вашингтонския договор, бе след нападението срещу САЩ на 11 септември 2001 г. и тогава хиляди европейски и канадски военни се включиха в последвалите действия в Афганистан. САЩ осъзнават, че заедно сме по-силни, каза Столтенберг и изрази надежда Конгресът на САЩ да одобри скоро помощта за Украйна.

Генералният секретар на алианса каза още, че през тази година се очаква 18 съюзници да влагат 2% от техния БВП в отбрана и това е нов рекорд. На пресконференция в навечерието на заседанието на министрите на отбраната от алианса в Брюксел тази седмица Столтенберг отбеляза, че 2024 г. е шестата поредна година на увеличение на отбранителните разходи в последното десетилетие.

Тази година европейските съюзници ще осигурят 380 милиарда долара за отбрана, миналата година отчетохме невиждано повишение от 11 на сто на тези разходи, добави той. От 2014 г. европейските съюзници в НАТО и Канада вложиха над 6 млрд. долара за отбрана, допълни Столтенберг.

За някои съюзници остава още работа. На срещата на върха на НАТО във Вилнюс миналата година приехме, че 2% са минимум, напомни генералният секретар.