Европейският съюз удължи с една година санкциите срещу Китай заради нарушения на човешките права на уйгурите в западния район Синцзян, предаде ДПА.

Те са част от по-общ пакет с наказателни мерки срещу Либия, Русия и Северна Корея. Санкционирани са физически и юридически лица, "отговорни за сериозни нарушения на човешките права и злоупотреби в различни страни по света", пише в прессъобщение на ЕС.

Съюзът въведе санкциите срещу Китай заради уйгурите през март тази година. Те включват замразяване на активи и забрана за пътуване.

Това са първите мерки на ЕС срещу Китай заради нарушения на човешките права от потушаването на продемократичните протести на площад "Тянанмън" в Пекин през 1989 г., отбелязва ДПА.

Китай отговори със санкции срещу депутати в Европейския парламент и европейски институции.

Влошаването на отношенията между Брюксел и Пекин забави влизането в сила на инвестиционното споразумение ЕС-Китай, договорено в края на миналата година.

Стотици уйгури казаха през последните години, че са били държани в лагери в Синцзян в рамките на кампания на китайските власти за насилствено асимилиране на етнически малцинства. През юни базираната в Лондон неправителствена организация "Амнести интернешънъл" заяви, че около 1 милион уйгури са били изпратени от 2017 г. в такива лагери, за които Пекин твърди, че са образователни центрове, отбелязва ДПА.