Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи днес, че е предложил Украйна да получи догодина до 5 милиарда евро в рамките на многогодишно сътрудничество по линия на европейски механизъм, предадоха Ройтерс и БТА.

"Надявам се да постигнем споразумение преди края на годината", каза Борел на съвместна пресконференция в Киев с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба.

Европейският механизъм за подкрепа на мир, създаден през 2021 г., е инструмент на ЕС за извънбюджетно финансиране на отбранителни и военни дейности в рамките на Общата външна политика и политика за сигурност.

Кулеба призова за ускоряване на юридическата процедура по предаване на замразени руски активи на Украйна.

Това би било от полза както за ЕС, така и за Украйна, заяви украинският външен министър. Той се аргументира, че тези активи биха могли да помогнат за финансиране на възстановяването на Украйна след руската инвазия.

Русия "отделя огромни ресурси", за да предивика разделения между съюзниците на Киев, предупреди Кулеба и призова Запада да не влиза в играта й.

Броени часове по-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков спомена за умора в западния лагер от подкрепата за Украйна, отбелязва АФП.

"Най-голямата надежда на (руския президент Владимир) Путин е именно, че Западът и светът ще се уморят да бъдат на страната на Украйна в тази война. Русия отделя огромни ресурси за това", заяви Кулеба.