Решително осъждам циничното решение на Русия да прекрати сделката за износ на украинско зърно през Черно море. Това написа в Туитър председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя отбелязва, че това руско решение е било прието въпреки усилията на ООН и на Турция. ЕС работи за осигуряването на сигурност на доставките от храни за уязвимите хора по света, добавя Фон дер Лайен.

По нейните думи коридорите в ЕС за пренос на украински земеделски стоки ще останат отворени. Фон дер Лайен изразява очакването това да допринесе за достигането на украинския земеделски износ до световните пазари.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза пред журналисти преди началото на двудневната среща ЕС-Латинска Америка в Брюксел, че сделката е особено важна за най-уязвимите държави. Тя е част от усилията за осигуряване на храни и торове за земеделието. Напълно подкрепяме всички усилия на ООН за продължаване на споразумението, посочи той. В Туитър по-късно той написа, че съжалява за решението на Москва и настоява ООН да окаже натиск над Русия.

Мишел добави пред журналисти, че продължават преговорите по заключителното изявление от двудневната среща ЕС-Латинска Америка заради въпроса с Украйна.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел поясни, че целта на ЕС е изявлението да съдържа това, което вече е гласувано в ООН по отношение на руското нападение срещу Украйна. Не целим нищо повече от това, добави той.

Много съжалявам за решението на Русия за зърнения коридор, това ще създаде много затруднения за много хора по света. За това решение е виновна Русия, то е напълно неоправдано и превръща глада на хората в оръжие, заяви Борел.