Въпреки направеното днес изявление на Русия за "зърнения коридор" вярвам, че руският президент Владимир Путин иска този хуманитарен мост да продължи да работи, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Ердоган говори пред журналисти преди да замине за Саудитска Арабия от истанбулското летище "Ататюрк". Той коментира решението на Москва да преустанови участието си в споразумението за износ на зърно от украински пристанища.

Малко по-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че споразуменията по зърнената сделка вече не действат и тя е спряна. 

"Всъщност черноморските споразумения престанаха да важат днес. Както президентът на Руската федерация каза по-рано, крайният срок е 17 юли. За съжаление частта, която се отнася до Русия, не е изпълнена досега. Следователно действието й е прекратено ", обясни Песков.

 

Може би междувременно ще предприемем стъпки от наша страна, като проведем телефонен разговор с Путин, без да чакаме август, посочи турският президент.

Ердоган заяви наскоро, че очаква Путин да посети Турция през август, добавя БТА.

Турският лидер каза днес още, че външният министър на Турция Хакан Фидан ще проведе разговори с руския си колега Сергей Лавров относно "сделката за зърното".

Нашият външен министър ще проведе разговори със своя колега от Руската федерация днес. Надявам се, че бързо ще преодолеем разстоянието, заяви Ердоган.