Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че руският държавен глава Владимир Путин може да посети Турция следващия месец, предадоха турските медии.

Ердоган говори на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски, който пристигна на работно посещение в Турция. Срещата между двамата лидери се състоя в президентския дворец "Вахдеттин" в Истанбул. Разговорите между двамата лидери продължиха два часа, посочва телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Продължаваме да преговаряме както с Русия, така и с Украйна за размяна на военнопленници. Президентът Путин може да посети Турция следващия месец. И ние отново ще имаме възможност да обсъдим въпроса "на четири очи". Ще продължа да провеждам телефонни разговори с него, заяви Ердоган.

Турският държавен глава заяви още, че Турция подкрепя удължаването с две години на "зърнената сделка".

Анкара очаква сделката за зърното, която изтича на 17 юли, да бъде удължена с поне три месеца. В същото време тя подкрепя удължаването на споразумението с две години, уточни Ердоган.

Надявам се, че споразумението за зърнения коридор ще бъде удължено отново след 17 юли. Очакваме то да бъде удължено поне с три месеца, но сме за удължаване за две години, каза той.

Доставките на зърно се извършват съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли м. г. между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен коридор за износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. В Истанбул бе установен Съвместен координационен център, който инспектира товарите.

На пресконференцията със Зеленски Ердоган каза още, че Анкара продължава да подкрепя Киев, като добави, че Турция ще продължи да полага усилия за постигане на мир между Украйна и Русия, информира Анадолската агенция.

От началото на конфликта ние сме солидарни с Украйна, като предоставяме конкретна помощ в много области - в политическата и икономическа сфера, както и в областта на сигурността. Ние бяхме и страната, която положи най-интензивни усилия за прекратяване на войната чрез преговори, основани на международното право, заяви турският президент.

Ердоган говори и по въпроса за приемането на Украйна в НАТО.

Украйна несъмнено заслужава членство в НАТО, изтъкна турският президент.

Украинският президент Володимир Зеленски на свой ред благодари на президента Ердоган и на турския народ за оказваната подкрепа.

Благодаря на Турция, че подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Украйна, каза Зеленски.