Европейският съюз заяви, че е "изключително обезпокоен" от "опасното нарастване" на напрежението между Русия и Украйна в Азовско море. Той обаче не планира нови санкции във връзка с руската военна операция срещу украински кораби, предаде Франс прес.

"Ние сме разтревожени от тази употреба на сила от страна на Русия, която, в контекст на нарастваща милитаризация в региона, е неприемлива", обявиха правителствата на 28-те страни членки на съюза в декларация, публикувана от върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Текстът бе съгласуван след три дни дискусии. Това се дължи на сериозните разногласия между отделни страни членки, обясниха дипломатически източници.

За приемането на нови санкции срещу Русия е необходимо единодушие. Един от цитираните източници каза, че "е твърде рано" да се обмисля такъв ход.

Полша е подкрепила идеята за налагане на нови санкции, но според няколко държави, включително Франция и Германия, това би било преждевременно, отбелязва Франс прес.

Агенцията припомня, че ЕС наложи икономически санкции на Русия през юли 2014 г. заради конфликта в Украйна.

Освен Полша, сред другите страни "ястреби" са Великобритания и трите балтийски републики - Литва, Латвия и Естония, отбелязва Ройтерс. Двете водещи сили в ЕС - Германия и Франция - засега наблягат на опитите за смекчаване на напрежението. Други страни, сред които Италия, Гърция, България и Кипър, отдавна призовават за смекчаване на позицията към Русия с аргумента, че икономическите санкции вредят и на европейския бизнес, посочва Ройтерс.