Успехът на президентските избори на превръщащия се във вечен държавен глава Александър Лукашенко предизвика бурни реакции не само във вътрешен, а и в международен план. В рамките на няколко часа след оповестяването на резултатите от ЦИК президентите на Русия Владимир Путин и на Китай Си Цзинпин изпратиха поздравителни телеграми, но отзивите на запад са далеч по-различни.

Владимир Путин изпрати поздравителна телеграма до Александър Лукашенко във връзка с победата му на изборите за президент на Беларус, съобщи пресслужбата на Кремъл.

"Разчитам, че Вашата държавна дейност ще спомага за по-нататъшното развитие на взаимноизгодните руско-беларуски отношения във всички области, за задълбочаване на сътрудничеството в рамките на Съюзната държава, засилването на интеграционните процеси в Евразийския икономически съюз и ОНД, а също така на военнополитическите връзки в Организацията на Договора за колективна сигурност", гласи текстът, цитиран от ТАСС. Путин изрази увереност, че "това несъмнено отговаря на коренните интереси на братските народи на Русия и Беларус".

Китайският президент Си Цзинпин също изпрати поздравления, съобщи беларуската агенция БелТА, цитирана от ТАСС.

"От името на китайското правителство и народ, а също така лично от мен изпращам топли поздрави и най-добри пожелания. Уверен съм, че под ваше ръководство Беларус непременно ще постигне нови блестящи успехи в процеса на държавното строителство", се отбелязва в посланието.

Беларуските избори са легитимни според наблюдателите от ОНД

Вчерашните избори за президент на Беларус бяха добре организирани и наблюдателите от страните от Общността на независимите държави (ОНД) не установиха нарушения от гледна точка на законодателството. Това заяви днес на пресконференция в Минск Григорий Рапота, държавен секретар на Съюзната държава между Русия и Беларус, предаде ТАСС.

Наблюдателската мисия на ОНД не откри факти, които да поставят под съмнение легитимността на президентските избори в Беларус, каза пред журналисти изпълнителният секретар на общността Сергей Лебедев. По думите му изборите са протекли при спазване на законите, били са открити, конкурентни и са гарантирали волеизявлението на гражданите.

За изборите бяха регистрирани рекорден брой местни наблюдатели - над 48 000. За пръв път обаче в страната се състояха избори без широко международно наблюдение.

По данни на ЦИК са били акредитирани 248 международни наблюдатели, включително 184 от различни структури на ОНД. С оглед пандемията и късно пристигналите покани от Минск Бюрото за демократични институции и права на човека (БДИПЧ) към ОССЕ, Парламентарната асамблея на ОССЕ и ПАСЕ отказаха участие в наблюдението. Руската ЦИК заяви, че не е получила официална покана; представители на Русия работиха в състава на мисията на ОНД.

Зеленски призова Беларус да се откаже от насилието

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова властите и опозицията в Беларус към диалог и отказ от улично насилие.

"Призоваваме съседите ни към максимална толерантност, търпимост и отказ от улично насилие. Призоваваме за максимално открит, макар и нелесен диалог, защото само широк диалог ще даде възможност да се гарантира на гражданите в Беларус изход от трудната кризисна ситуация и честно да бъдат обсъдени по-нататъшните стъпки и формати на общественото взаимодействие", заяви Зеленски в профила на президентството в Телеграм.

Полският премиер предложи да се организира извънредна среща на върха на ЕС

Полският премиер Матеуш Моравецки излезе с инициатива да се организира извънредна среща на върха на Европейския съюз, посветена на ситуацията в Беларус след състоялите се в страната президентски избори. Изявлението по този въпрос бе качено днес на официалния сайт на полското правителство, цитиран от ТАСС.

"Полша носи отговорност за най-близките си съседи. Затова премиерът Матеуш Моравецки в писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи да се организира извънредна среща на върха на ЕС във връзка със събитията в Беларус", се казва в съобщението.

Външното министерство на Полша пък изразява дълбоко безпокойство във връзка с жестокото потушаване на следизборните демонстрации. Твърдата реакция на правоохранителните органи, използването на сила срещу мирни протестиращи, произволните арести са недопустими, се казва в изявление на полската дипломация на сайта на ведомството.

"Обръщаме се към властите на Беларус с призив да спрат да нагнетяват напрежението и да започнат да зачитат основните човешки права", заявява външното министерство на Полша.

Латвийският президент призова ОССЕ да разследва изборния процес

Латвийският президент Егилс Левитс призова Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да извърши разследване на изборния процес за президент на Беларус, предаде ТАСС.

"Призовавам ОССЕ и другите компетентни международни организации, след като изслушат всички заинтересовани страни, да предприемат разследване на току-що завършилия изборен процес - на предизборната борба, произвеждането на самите избори, на определянето на резултатите от гласуването и на последвалите събития", заяви президентът в специално изявление.

Според него международните експерти трябва "да проверят съответствието на тези избори на стандартите за свободни и демократични избори" и да дадат своята оценка. Левитс призова беларуските правоохранителни органи "да спазват всички човешки и граждански права, включително свободата на словото, печата и събранията", а също така да освободят всички задържани в хода на предизборната кампания лица.

"Латвия като съседна на Беларус страна напълно подкрепя дълбокия стремеж на беларуския народ да живее в независима, свободна, демократична и правова държава", добави президентът.