По-рано днес бившият премиер на Люксембург беше избран да оглави ЕК с тайно гласуване на депутатите от Европейския парламент. Юнкер получи изненадващо голям брой гласове.

Той посочи необходимостта от консолидиране на усилията на 28-те страни членки като причина за спирането на процеса на разширяване. Същевременно, политикът посочи, че ЕС не възнамерява да прекратява вече започнатите преговори за влизане на редица държави, особено на балканските, в блока.

Юнкер се очаква да поеме поста си след края на мандата на настоящата Европейска комисия в края на октомври. Предстои Юнкер, заедно с Европейския съвет и ЕП, да определи бъдещите еврокомисари, като се очакват предложенията от отделните страни. Изслушването на кандидатите за комисари по всяка вероятност ще се състои през септември.

Пред евродепутатите преди гласуването Жан-Клод Юнкер призова за инвестиционна програма на стойност 300 млрд. евро за съживяване на европейската икономика. Призова и да бъде приета и програма за създаване на работни места за младите хора и стимулиране на растежа през идните три години.

Парите трябва да дойдат от вече съществуващи бюджетни ресурси, от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и от частния сектор, без да се променят строгите правила на Европейския съюз за бюджетния дефицит и намаляване на държавните дългове, заяви пред Европейския парламент Юнкер.