Турският президент Реджеп Тайип Ердоган печели на президентските избори с 51,12 процента, според 72 процента обработени бюлетини, съобщава Висшата избирателна комисия на Турция, цитирана от държавната телевизия ТРТ-Хабер и БТА.

За кандидата на Националния алианс Кемал Кълъчдароглу са гласували 43,05 на сто от избирателите. За Синан Оган, лидер на Алианса АТА, са гласували 5,32 на сто от избирателите.

Междувременно говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик отхвърли твърденията на опозицията, че държавната Анадолска агенция манипулира начина, по който се съобщава за преброяването на гласовете.

Според последните данни на ВИК на парламентарните избори за ПСР са гласували 37,86 на сто от избирателите. За основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) са дали гласа си 22,62 на сто от избирателите, за Партията на националистическото действие - 11,71 процента от избирателите, а за Добра партия - 9,81 на сто.

Актуалните резултати от проведените в неделя президентски избори в Турция сочат, че победата на изборите ще бъде за кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу. Това заяви пък кметът на Истанбул Екрем Имамоглу.

Според данните, с които разполагаме ние, Кълъчдароглу събира 53,87 на сто от гласовете и печели изборите, каза той.

Кметът на Истанбул също така призова да се игнорират данните от изборите на държавната Анадолска агенция, която според Имамоглу ги "задържа и изопачава".

Междувременно лидерът на кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) Кълъчдароглу публикува кратко съобщение в Туитър, в което написа: "Ние сме начело".

Представители на опозицията обявиха, че не изключват провеждането на втори тур от президентските избори.

Според официалните данни на Висшата избирателна комисия след обработка на данните от 50 на сто от бюлетините Ердоган печели 52,1 процента от гласовете, а за Кълъчдароглу са гласували 41,9 процента от избирателите, информира държавната телевизия ТРТ.