Турският президент Реджеп Тайип Ердоган откри вчера нов болничен комплекс в Истанбул, съобщава днес турският печат.

Болницата в Йешилкьой беше изградена в разгара на епидемията от коронавирус, но както тя, така и откритата преди нея болница в Башакшехир, нямат характера на временна полева болница, а ще бъдат запазени, за да обслужват пациенти, каза наскоро президентът, предаде БТА.

На церемонията Ердоган се похвали, че Турция осъществява скок в здравния туризъм.

Вестник "Дирилиш постасъ" го цитира да казва, че това става, "докато развитите икономики в света една след друга се сриват под въздействието на пандемията, а международните институции и организации са се оказали безполезни".

"Турция обаче не само оказа медицинска помощ (с консумативи - бел.ред.) на 83 страни, но и обслужваше безплатно гражданите си и като държава на здравеопазването на 21 век остави Запада да гледа с "паднало чене", отбелязва още вестникът.

Ердоган лично преряза лентата

Снимка: DHA via AP/БТА

"Тези здравни учреждения ще бъдат гордостта на нашата страна", заяви още Ердоган на откриването на комплекса в Йешилкьой, пише "Анаюрт". - "Извършваме много сериозен скок в здравния туризъм. Вярвам, че болниците за спешни случаи, които осигурихме за по-малко от два месеца в период на епидемия, са модел за пример".

Снимка: DHA via AP/БТА

Президентът обяви през април, че Турция ще изгради за срок от 45 дни две болници с по 1000 легла в Истанбул за пациенти с Covid-19 - на летищата в Йешилкьой и Санджактепе. Наскоро той уточни, че макар създадени във връзка с пандемията от коронавирус, не се предвижда болниците да бъдат демонтирани на по-късен етап. Те ще продължат да функционират като лечебни заведения за спешна помощ.

Снимка: DHA via AP/БТА

"Анаюрт" посочва, че на церемонията по откриването на новата болница вчера е присъствал и здравният министър Фахреттин Коджа, който на свой ред е подчертал, че болниците за спешна помощ са необходимост за Турция.

"Рискът не е преодолян. Нормализирането не бива да се схваща като отстъпление от борбата. Хигиената на ръцете е по-важна от всякога", изтъкна още Коджа.

Много от турските вестници акцентират днес върху завръщането към обичайния живот в страната след епидемията от Ковид-19.

В. "Йени акит" определя днешния ден като първа стъпка към живота в "новото нормално" и изтъква, че предстои период, в който е особено важно препоръчваните предпазни мерки да се спазват от гражданите.

В. "Карар" пък представя на челно място днес с отпадането на ограниченията в Турция негативния пример на окръг Болу, който според изданието е "предупредителна ракета" за необходимостта от спазване на препоръките за безопасност и след отпадането на забраните. Болу е пример за това, че трябва да бъде добре изграден балансът между спазването на правилата и ежедневния живот, пише вестникът. "Карар" визира статистика, според която само ден след отпадането на забраната за излизане навън в Болу, окръжният град е бил изправен пред "цунами от нови случаи".

"Изпитът започна", пише в заглавие и в. "Тюркийе" по повод на отпадащите от днес ограничителни мерки във връзка с коронавируса. Изданието предупреждава обаче, че ако броят на новите случаи нарасне необичайно през следващите две седмици, е възможно ограниченията да бъдат върнати.

От днес в Турция отпада забраната за пътуване, а кафенетата, ресторантите, музеите и библиотеките отново отварят врати, напомня вестникът.