Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви победа в президентските избори в неделя и заяви, че управляващата му партия е спечелила мнозинство в парламента, предава AFP.

"Неофициалните резултати в изборите станаха ясни. Според тях нацията ми повери задачите и отговорностите на президентството", заяви Ердоган в своята резиденция в Истанбул, допълвайки че алиансът, воден от неговата Партия на справедливостта и развитието, е спечелила мнозинство в парламента.

Към момента са обработени 96% от гласовете. Реджеп Ердоган е получил 52,7% от гласовете, а партията му 42.5%.

На второ място е кандидатът на Републиканската народна партия Мухарем Индже с 30,5%, на трето е Мерал Акшенер от "Добрата партия" със 7,7% от гласовете, Селахатин Демирташ от Демократическата партия на народите с 7,5% от гласовете е на четвърто място. 

Снимка: БТА

 

Според частичните резултати Темел Карамоллаоглу от ислямистката Партия на щастието е получил подкрепата на 0,93 процента, а за Догу Перинчек от Патриотичната партия са гласували 0,19 на сто, информира НТВ.

Сред партиите на парламентарните избори води ПСР с 43,0%, на второ място е Републиканската народна партия с 22,4%, Партията на националното действие е на трето място с 11,3% от гласовете. На четвърто място е Демократическата партия на народите с 10,7% от гласовете, а на пето е "Добрата партия" с 10,0% 

Снимка: БТА

Избирателната активност на изборите е 87,3%

Снимка: БТА

Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) е получила подкрепата на 10.2 процента от турските избиратели.

Говорителят на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Бюлент Тезджан обвини днес Анадолската агенция в предоставяне на неверни данни при обявяването на резултатите от гласуването на изборите в Турция, предадоха световните агенции.

По данни на наши източници на изборите води президентът Реджеп Тайип Ердоган с 46 процента, а нашият кандидат за президент Мухаррем Индже събира 40,35 процента от гласовете, каза Тезджан.

НРП съобщи още, че държавната Анадолска агенция обявява първо резултатите от онези региони в страната, в които Ердоган има повече поддръжници.

Според кемалистката формация по този начин медиите "манипулират общественото мнение".