Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще направи еднодневно посещение в руския черноморски град Сочи на 5 август, съобщи Анадолската агенция.

В Сочи Ердоган ще се срещне с руския президент Владимир Путин. Сред темите на разговора им ще бъде войната в Украйна и други регионални въпроси.

Очаква се Ердоган и Путин да направят оценка на прилагането на споразумението за създаване на коридор за износ на зърно от украинските пристанища.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков потвърди пред ТАСС предстоящото посещение на турския президент в Русия на 5 август.

Това ще бъде втора среща между президентите на Русия и Турция за по-малко от месец.  На 19 юли Ердоган и Путин се срещнаха в Иран.

Путин и Ердоган се срещнаха съвсем наскоро - на 19 юли в Иран, където пристигнаха за участие в тристранна среща на върха за конфликта в Сирия. Тогава руският президент благодари на Ердоган, че благодарение на неговото посредничество е бил постигнат напредък за възстановяване на износа на зърно от Украйна по море, но отбеляза, че не всички пречки обаче още били преодолени.

Три дни по-късно, с посредничеството на Турция и ООН Киев и Москва подписаха на 22 юли споразумение в Истанбул за възобновяване на доставките на украинско зърно от украинските черноморски пристанища, което ще облекчи международната продоволствена криза. Сделката предвижда установяването на съвместен координационен център в Истанбул, който да извършва инспекции на входовете и изходите на пристанищата и ще гарантира сигурността на маршрутите.

Сделката за износа на зърно ще прекрати ли огъня между Русия и Украйна?

Турция смята, че сделката за износа на зърно от Украйна би могла да доведе до спиране на огъня между Русия и Украйна, предаде днес Анадолската агенция, позовавайки се на изказване на турския президентски говорител Ибрахим Калън.

"Не искам да прозвуча прекалено оптимистично тук, но това зърнено споразумение всъщност може да положи основите за този вид доверие, за който говорихме по-рано - което може да доведе до възобновяване на преговорите за прекратяване на огъня, за размяна на военнопленници, може би, дори за мирно споразумение", каза Калън в интервю за Си Ен Ен.

Калън посочи, че е твърде рано да се каже какво може да се случи, но подчерта, че е необходимо споразумението да бъде надградено. Той призова международната общност не само да хвали постигането на споразумението за зърнения коридор, но да се опита да го надгради чрез положителни стъпки.

По отношение на руския удар в събота по украинското пристанище Одеса Калън каза, че Турция е в тесен контакт както с Москва, така и с Киев.

"...подобни нападения трябва да бъдат избягвани и ние ще следим много внимателно", каза той, добавяйки, че Анкара подтиква всички страни да зачитат споразумението.

Той заяви, че разчита на Русия да прилага споразумението и добави: "най-малкото това е, което чуваме от тяхна страна".

"Надяваме се първите кораби да започнат да плават през следващите една-две седмици. Колкото по-скоро, толкова по-добре, естествено. Но зависи колко бързо руската и украинската страна ще са готови да започнат да изпращат своите кораби", каза още говорителят на Ердоган.

В понеделник руският външен министър Сергей Лавров заяви, че заедно с Русия и Турция трета страна ще гарантира безопасността на корабите с украинско зърно в Черно море. Това ще бъде определено по-късно.Той направи изявлението по време на среща с постоянните представители на страните членки на Лигата на арабските държави в Кайро.

"В Истанбул успяхме да постигнем споразумение: Украйна се занимава с разминиране, пуска кораби в открито море, а Русия, Турция и друг участник, който ще бъде определен, ескортира кораба до Босфора", каза Лавров.

Той отбеляза, че меморандумът между Русия и ООН, подписан едновременно със споразуменията в Истанбул, "задължава генералния секретар на ООН да започне процеса, да убеди западните страни и да ги накара да вземат решение за премахване на всички ограничения", наложени върху износа на руско зърно.

Дипломат №1 на Русия заяви още, че Русия няма предубеждения за възобновяване на преговорите с Украйна по широк кръг въпроси, но в Киев заявяват първоначална необходимост от военна победа над Русия.