Турският президент Реджеп Тайип Ердоган хвърлил писмото на американския президент Доналд Тръмп "в кошчето", съобщи Би Би Си, като се позова на свой източник.

В писмо от 9 октомври, изпратено след като американските войски бяха изтеглени от Сирия, Тръмп пише на Ердоган: "Не бъдете толкова упорит. Не ставайте глупак!"

Източници от турското президентство съобщиха на Би Би Си, че писмото е било "напълно отхвърлено" от Ердоган. В деня на получаването му Турция започна трансгранична офанзива срещу кюрдските сили.

"Нека да направим добра сделка! Вие не искате да носите отговорност за клането на хиляди хора, а аз не искам да нося отговорност за унищожаването на турската икономика - и ще го направя", казва Тръмп в писмото.

"Историята ще ви гледа с добро око, ако направите това правилно и хуманно. Ще ви гледа вечно като дявола, ако не се случват добри неща."

В отговор източниците от турското президентство заявиха: "президентът Ердоган получи писмото, напълно го отхвърли и го хвърли в кошчето."

Трудно е да си представим език като този в много писма между президенти, отбеляза коментаторът на Би Би Си за Близкия изток Джереми Боуен.

Сместа от заплахи и закачки на Доналд Тръмп разгневи Реджеп Тайип Ердоган. Представители на неговия екип довериха пред Би Би Си, че е хвърлил писмото в кошчето и в същия ден е започнал сирийската операция. Това може да се смята за доказателство, че офанзивата няма зелена светлина от Тръмп.

Но откакто президентът Барак Обама си партнира с кюрдите от Сирийските демократични сили (СДС) срещу джихадистите от "Ислямска държава", беше ясно, че споразумението ще създаде проблеми с турците. Това е така, защото СДС са много близо до турските кюрди от ПКК. Анкара ги възприема като две половинки на една и съща терористична група.

Президентите Ердоган и Тръмп обсъдиха съвместни военни действия миналия декември (дори военните започнаха съвместни патрули в Северна Сирия - б.р.). Дипломатическите източници в Анкара предполагат, че по-широката стратегическа цел на Турция е била да откъсне кюрдите от американците. Това, при всички случаи, се е случи, заключава Джереми Боуен.