Няколко дни след като президентът Доналд Тръмп нареди американските войски да се изтеглят от Северна Сирия, той е написал писмо на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган с предупреждение, че ако нахлуе в Сирия, ще бъде запомнен завинаги в историята "като дявол", съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Не бъдете корав. Не бъдете глупак", "ще изготвим добра сделка", е заявил Тръмп в писмото от 9 октомври, за чието съществуване стана ясно вчера.

"Не искате да бъдете отговорен за избиването на хиляди хора и аз не искам да бъде отговорен за унищожаването на турската икономика, което ще направя (ако е необходимо)", допълва американският президент.

Министърът на финансите на САЩ Стив Мнучин съобщи вчера, че се готвят нови санкции срещу Турция, ако не се постигне споразумение за спиране на огъня в Северна Сирия, предаде Франс прес.

Той заяви пред журналисти, че санкциите могат да засегнат турски министерства или промишления сектор. Списъкът с потенциалните мишени на санкциите е бил предаден на държавния секретар Майк Помпейо и на вицепрезидента Майк Пенс, които ще се срещнат с Ердоган в Турция.

Тръмп също каза на вчерашната си пресконференция с италианския президент Серджо Матарела, че ако Пенс не се споразумее с Ердоган по сирийския въпрос, САЩ ще наложат опустошителни санкции на Турция.

"Турция е член на НАТО. Предполага се, че трябва да се спогаждаме с един член на НАТО", заяви още президентът пред репортери в Белия дом след срещата с европейския политик.

Тръмп настоя, че американските стратегически оръжия в Турция са в безопасност, като подчерта, че базата на САЩ в Инджирлик е "забележителна - голяма и мощна".

Президентът каза, че иска Турция "да постъпи правилно", като подчерта, че сега позицията на САЩ в региона е "блестяща", след като американските военни са изтеглени и са в безопасност.

"Ние наблюдаваме, преговаряме и се опитваме да накараме Турция да постъпи правилно, защото искаме да спрем войната - на хуманитарна база", уточни той.

Тръмп заяви, че американските военни "общо взето" са вън от региона в Сирия, където турските сили атакуват кюрдските бойци, които бяха американски съюзници в борбата с "Ислямска държава".

Американски служител, запознат с планирането на изтеглянето на приблизително хилядата войници в Североизточна Сирия обаче заяви, че макар да се концентрират в две основни бази, те още не са започнали да излитат от Сирия в значителен брой. Военната техника се събира и се изнася със самолети, заяви служителят, настоял на анонимност поради чувствителността на операцията, съпроводена с големи рискове за сигурността.

Тръмп омаловажи кризата, последвала решението му за изтеглянето, което според критици е равносилно на зелена свтлина за турско нахлуване в Североизточна Сирия, отбелязва Асошиейтед прес.

"Това не е между Турция и Съединените щати, както биха искали да ви убедят мнозина глупави хора", каза Тръмп, като добави, че няма нищо против противниците да воюват помежду си в този регион на Близкия изток.

"Те там си имат много пясък. Така че имат много пясък, с който да си играят", бяха думите на президента, цитирани от АП.

Що се отнася до кюрдите, които според обвиненията на критиците са били изоставени от Тръмп, президентът заяви: "Сирия е приятелски настроена към кюрдите. Кюрдите са много добре защитени. Плюс това, те знаят как да воюват. И между другото, не са ангели. Междувременно нашите войници са вън от опасност".

"Сирия защитава кюрдите. Това е добре", каза Тръмп, имайки предвид правителството на президента Башар ал Асад, и пожела "късмет" на Русия и Сирия, които си сътрудничат. И двете според него мразят "Ислямска държава" повече от Вашингтон.

По думите на Тръмп Сирия "получава известна помощ от Русия и в това няма нищо лошо". "Ако Русия иска да се замесва със Сирия, това си е нейна работа", смята Тръмп.

"Това не е нашата граница, ние не бива да губим човешки живот заради нея". Американските войници не бива да бъдат въвличани в "безкрайни войни" в Близкия изток и е "време да си дойдат у дома". Ако Сирия иска да воюва за земя, която не принадлежи на САЩ, това е "между нея и Турция".

"Винаги бих предпочел да използвам икономическа сила, вместо военна, понеже при икономическата сила хора не загиват", поясни Тръмп по повод санкциите срещу Турция.

Същевременно той похвали решението си да изпрати повече военни и военна техника в Саудитска Арабия в помощ на отбраната на кралството срещу Иран, отбелязва АП. САЩ изпращат ракети и "голяма сила" на саудитците и "те си плащат за това", каза президентът.

Междувременно Пенс и Помпейо заминаха за Турция, за да водят преговори за спиране на огъня в Северна Сирия.

Пенс каза в "Туитър", че е чест за него да предвожда делегация в Турция от името на президента Тръмп.

Вицепрезидентът ще се срещне днес с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, който досега отхвърля всеки опит за договаряне на временно примирие.