Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че е в контакт и с двете страни - Турция и сирийските кюрди - във връзка с турската операция в Северна Сирия. Той предупреди Анкара, че ще понесе тежък финансов удар, ако "не играе по правилата", предаде Ройтерс.

"Опитвам се да прекратя безкрайните войни. Разговарям и с двете страни (в конфликта), - писа той в Туитър, цитиран от ТАСС. - Някои искат да изпратим десетки хиляди войници в тази зона и да започнем нова война. Турция е член на НАТО... Някои казват да не се намесваме и да позволим на кюрдите да водят свои войни (даже с наша финансова помощ). Казах, че ще ударя Турция много сериозно финансово и със санкции, ако те не играят по правилата. Следя много внимателно."

По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че Вашингтон не е давал зелена светлина на Турция за операцията ѝ в Сирия. Представители на републиканците и демократите в Конгреса са готови да внесат законопроект за сурови санкции срещу Турция.

Говорителят на турското президентство и съветник на Ердоган Ибрахим Калън съобщи, че е разговарял по телефона два пъти с американския съветник по националната сигурност Робърт О`Браян. Калън го е информирал за операцията в Сирия и двамата са обсъдили предстоящата на 13 ноември среща между Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп във Вашингтон.

Посланиците на страните-членки на Съвета за сигурност на ООН бяха поканени поотделно във външното министерство в Анкара, за да получат информация за операцията.

В отговор на критиките на ЕС, Саудитска Арабия и Египет за офанзивата, Ердоган заяви, че Турция има пълното право да извършва военни действия на територията на Сирия. За пореден път той заплаши, че ще отвори границите и ще пусне над 3.6 млн. бежанци да влязат в Европа.

Съветът за сигурност на ООН се събира по-късно днес на извънредно заседание, където ще бъде обсъдена ситуацията в Сирия.

Остри международни реакции срещу "Извор на мира"

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Анкара да прекрати военната си офанзива в Северна Сирия, започнала по-рано през деня. "Призовавам Турция, както и останалите участници, да действат сдържано и да спрат операциите", каза той пред Европейския парламент. Брюксел няма да плаща за каквато е било "зона за сигурност", която Турция може да се опита да установи, подчерта Юнкер.

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че се надява операциите на Турция в Сирия да бъдат премерени и съразмерни.

Френският президент Еманюел Макрон призова Турция да прекрати възможно най-скоро на военната си операция в Сирия, защото според него това настъпление може да помогне на "Ислямска държава" да възстанови халифата си и поражда "хуманитарен риск за милиони хора", предадоха Франс прес и ДПА.

"Най-категорично осъждам едностранното военно настъпление в Сирия и призовавам Турция да го прекрати възможно най-скоро. Има опасност ставащото да помогне на ИД да изгради наново халифата си и да изникне хуманитарен риск, това е отговорността, която поема Турция", заяви Макрон.

Париж също така привика днес следобед посланика на Турция във Франция.

Германският външен министър Хайко Маас посочи, че операцията на Турция ще доведе до по-нататъшна дестабилизация на региона и може да засили "Ислямска държава", като и той призова Анкара да прекрати операцията.

Италианският премиер Джузепе Конте каза, че военната операция рискува да дестабилизира региона и да навреди на цивилните граждани.

На извънредна среща в събота ще се събере и Арабската лига, по настояване на Египет, чиито отношения с Турция са влошени от 2013 г. Кайро заклейми турската агресия като "фрапантна и неприемлива атака срещу суверенитета на една братска арабска страна".

Саудитска Арабия също осъди офанзивата, предприета от Анкара.

Турски сухопътни части навлязоха в Сирия

Втори ден от турската офанзива срещу сирийски кюрди. Турски гаубици и реактивна артилерия и бойни самолети нанасят удари срещу кюрдски позиции, а пехотни части тази нощ навлязоха на сирийска територия от 4 направления.  Поразени са десетки стратегически цели, сред които електропроводи и нефтено находище.

Според турския президент Ердоган, за изминалите две денонощия са ликвидирани повече от 100 бойци на кюрдските сили. Съобщава се за загинали цивилни и от двете страни на границата.

Въоръжените сирийски бунтовници, които вземат участие в офанзивата, наброяват общо около 14 000 души. Бяха регистрирани схватки между тях и кюрдските Сили за защита на народа, които обстрелваха и техни позиции на запад от река Ефрат, овладени при предишната турска военна операция.

Високопоставен представител на сирийските кюрди заяви1 че турските атаки отслабват възможностите на силите за сигурност в Североизточна Сирия да пазят затворите с пленници от групировката "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

Ракети и снаряди, изстреляни от сирийска територия, са паднали в турските градове Акчакале, Биреджик и Джейлянпънар в окръг Шанлъурфа, както и в град Нусайбин, окръг Мардин. Четирийсет и шест души са били ранени при нападенията.

Трима души, включително дете, са били убити при минометен обстрел от Сирия в турския град Акчакале днес, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници от сигурността и медицински персонал. По данни на валийството в окръг Шанлъурфа жертвите са две, като едната е деветмесечно бебе от сирийски произход.

Червеният кръст направи оценка, че турската офанзива може да доведе до разселване на 300 000 души.