Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че проектът за изтребителя F-35 е обречен на тотален провал без Турция и добави, че Анкара е подложена на несправедливо отношение във връзка с този проект, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

АП също цитира Ердоган: "Американската програма за изтребители F-35, която изключва Турция, ще бъде "обречена на пълен срив".

Турция планира да купи руски системи за противоракетна отбрана S-400, което обтяга отношенията й със САЩ. Двете страни спорят от месеци за турската поръчка за руската ракетна система, за която САЩ казва, че е несъвместима с отбранителната мрежа на НАТО. Вашингтон заявява, че системите S-400 ще компрометират сигурността на произвежданите от Локхийд Мартин изтребители F-35. Анкара е вероятен купувач на изтребители F-35 и същевременно партньор в програмата за тяхното производство.

В изказване на изложение на отбранителната промишленост в Истанбул Ердоган заяви, че тези, които се опитват да изключат Турция от проекта за F-35, не са обмислили внимателно нещата и добави, че Анкара предприема бързо стъпки да разработи свои собствени системи за въздушна отбрана.

Турция смята, че една работна група може да направи оценка на въздействието на S-400 върху изтребителите F-35, но в петък турската страна съобщи, че не е получила отговор от Вашингтон. По въпроса в началото на миналата седмица по телефона разговаряха президентите Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган.

"Ние ясно и последователно сме подчертавали дълбоките си опасения около придобиването на S-400 пред представители на турското правителство многократно и на най-високи равнища".

Така отговори висш представител на САЩ нНа въпрос дали Тръмп е изложил пред Ердоган американските опасения около турската покупка на руската система.

Кръстосан огън: Помпейо vs. Чавушоглу

В рамките на няколко дни по темата се изказаха външните министри на двете страни.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и неколцина американски сенатори предупредиха Турция, че ще бъде санкционирана заради купуването на S-400 по силата на закон, който предвижда санкции срещу страни, които придобиват военно оборудване от Русия. На това Турция отговори, че като член на НАТО тя не е заплаха за САЩ и законът за санкциите не е приложим.

В случай, че САЩ откажат да доставят на Турция изтребители-бомбардировачи F-35, Анкара ще задоволи нуждата си от подобни самолети, като се обърне към друга страна, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред руската информационна агенция Спутник.

"Защо купуваме руската противовъздушна система S-400? Защото имаме спешна нужда от система за противовъздушна отбрана. Вече сме партньори в програмата за производство на F-35, участваме в този проект, внесли сме необходимата сума. За момента няма проблеми в това отношение. Но в най-лошия сценарий ще се наложи да задоволим нуждата си, като отидем на друго място, където се предлагат най-добрите технологии", изтъкна Чавушоглу.

Военните амбиции на Анкара

Турция е част от консорциума от 7 държави, който произвежда части за двигателите на F-35. Световни агенции съобщиха, че турски пилоти се обучават в САЩ, но с това засега приключва "сделката" за F-35.

Турция има амбицията да произвежда изтребител бомбардировач 5-то поколение. Но нямат най-важното - двигателите за бойните машини, и не могат да ги направят. Опитват партньорство с Южна Корея, Япония, Украйна. Британската фирма "Ролс Ройс" преговаряше с турско-британската фирма BMC ("Бритиш мотор корпорейшън") за готови двигатели за изтребителите по турско задание, за предоставяне на технологии. Според запознати със случая наблюдатели неотдавна обаче официален представител на "Ролс Ройс" е уведомил, че се оттеглят от преговорите заради това, че финансирането се извършва от Катар и поради липсата на гаранции, че технологичните тайни няма да бъдат споделени с трета страна.