В проектобюджета на Пентагона за 2019 година няма записана доставка на най-новите изтребители пето поколение F-35 за Турция. Причината- договорът за доставка на Анкара на руски ПВО ракетни системи С-400.

В същото време в документа е предвидено да се свалят американските санкции за държави, които искат да преминат от руско на американско оръжие при комплектоване на армията си. Засега са посочени три държави - Индия, Виетнам и Индонезия, които попадат в тази графа и не са санкционирани.

Що се отнася до Турция, предаването на F-35 е отложено, докато Пентагонът не представи в конгреса своите оценки за последствията от договора за доставка на руските ракетни системи. Срокът за представяне на оценката е 90 дни.

Руските С-400 трябва да пристигнат в Турция през лятото на 2019 година. Доставчик е "Рособоронекспорт", а той е под санкциите на САЩ в съответствие със закона CAATSA (За противодействие на неприятелите на Америка чрез санкции).

Вчера обаче президентът на Турция Ердоган заяви по време на изказване в турския парламент, че лично Доналд Тръмп му е дал гаранция за доставка на изтребителите пето поколение и Турция няма притеснения за получаването им.