Това той каза в отговор на въпрос дали "нови самолети означава "Грипен", с производителя на които вече има решение за преговори.

По-рано днес премиерът Борисов каза на форум, че самолетите за ВВС трябва да бъдат нови. На дискусията присъства и военният министър.
Като кажеш нова кола, какво се разбира – да отидеш да си я купиш от магазина нова, а не втора ръка от автокъща, аргументира се Борисов. Той отбеляза, че и F-16, "Юрофайтер", "Грипен", МиГ, Су имат заводи и произвеждат нови самолети.

Вижте снимки на възможните варианти >>


Защо нов - защото един нов самолет има много по-дълъг ресурс, по-дълъг живот. Едно е да вземеш самолет, който има 10-12-15 години живот, друго е да вземеш такъв, с който можеш да работиш 30-40 години, изтъкна Каракачанов. По принцип това е по-разумният вариант, смята той.

F-35 е много добър самолет, но е много скъп към момента, коментира Каракачанов, като добави, че ако искаме да вземем този самолет, трябва да започнем от F-16. F-35 не е за бюджета на страната, това не е обсъждан вариант, отбеляза министърът, цитиран от БТА.

Предвид планираната сума за изтребители, Каракачанов изтъкна, че обществото трябва да е много добре информирано и изборът трябва да стане много прозрачно, за да няма съмнения за корупционни практики или за решения "под масата". Министърът държи на прозрачен процес, при който обществото да е спокойно, че никой не е злоупотребил със средствата на данъкоплатците.

Ако аз предложа решение утре, а комисията (специално създадената в НС т.нар. комисия "Грипен" - б.р.) излезе с друго становище, ще има пак разминаване и шум в системата, няма нужда от това, коментира още Каракачанов.

Наред с изискването за нов самолет премиерът Борисов каза и че ще се преговаря с три страни.
Експертите са решили – преговорите ще вървят с 3 държави, каза той.

„Правителството има право да преговаря с всичките. Ще преговаряме с всичките, но на Каракачанов съм му казал да говори за новите самолети”, заяви Борисов.

Оферти за бойни самолети бяха получени в МО от три страни - Швеция ("Грипен"), Италия ("Юрофайтер") и Португалия - с логистичен пакет от САЩ (F-16).

На 23 юни Каракачанов обяви, че България е отказала изтребителите F16, защото офертата не отговаряла на условията за плащане. Предложението е било за плащане на суми, "на които няма как да отговорим", защото предвижда първата част от плащането да започне още през първите две години, обясни тогава вицепремиерът и военен министър.

Никой отвън не трябва да ви диктува какви самолети да купувате, каза днес посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин. Трябва вие, а не друг, да вземете много тежки и сериозни решения по въпроса с изтребителите, но освен цената трябва да се има предвид способностите им и оперативната съвместимост с НАТО, коментира посланикът.

Рубин каза това на дискусия, организирана от Атлантическия клуб в България за евро-атлантическите отношения между България и САЩ, в която участва и премиерът Бойко Борисов.