Европейският парламент прие на първо четене промените в правилата за международните пътни превози. Гласувани бяха 3 законопроекта и бяха отхвърлени над 1000 предложения за допълнения към тях. Отхвърлени бяха предложенията за отлагане на гласуването и възраженията за процедурата на гласуване.

По информация на Dir.bg при вота планът "Макрон" гласувалите "за" са били над 200 повече от тези, които са били "против".

В началото евродепутатите гласуваха текст по текст, като нито едно от предложенията за промяна или допълване на законопроектите не бе прието. Заради бързината и начина на гласуването не бе възможно да се проследи кой текст се гласува и с чии гласове се приема или отхвърля. Гласуването се извършваше с вдигане на ръка, а не електронно. Половин час след началото на гласуването ЕП реши да премине към електронно гласуване на текстовете анблок и успя за няколко минути да отхвърли останалите изменения и да одобри законопроектите в първоначалния им вид. 

Докато в европарламента течеше драматичното гласуване, в Пловдив над 100 превозвачи запалиха протестно ТИР срещу приемането на пакета "Мобилност".

Вижте снимки >>

С днешното гласуване става възможно началото на преговорите между ЕП, Съвета на ЕС и Европейската комисия.

Ако тези преговори завършат успешно до следващата и последна сесия на ЕП през април, предстои гласуване на второ четене преди изборите за евродепутати през май. Дори това да не се случи, новоизбраните евродепутати могат да продължат работата по законопроектите от там, докъдето те стигнаха днес.

Еврокомисарят по транспорта Виолета Булц разпространи официално изявление, в което изразява очакване за напредък "в следващите месеци".

Румънското председателство на Съвета на ЕС разполага с две седмици за постигането на съгласие преди края на мандата на настоящия ЕП. За БТА от румънското председателство засега не успяха да отговорят дали предвиждат свикването на преговори.

Според приетите днес текстове се предвижда въвеждането на електронни тахографи, както и обособяването на охраняеми паркинги за почивка на международните шофьори, където да има достъп до храна, вода, душове, интернет връзка. Правилата засягат сроковете за почивка на водачите, както и проверките на тяхната дейност.

Предлага се проверките да бъдат извършвани основно в служебните помещения на фирмите, а по-рядко на пътя. Предвижда се, ако при проверка на пътя водач не разполага с необходимия документ, този документ да бъде изпращан от фирмата до проверяващите по електронен път.

По отношение на почивките на водачите се предвижда фирмите, за които те работят, да им плащат средствата за път до дома. Допуска се водачите да ползват почивките си и в превозното средство, ако то разполага с място за спане. Въвежда се определение за дом - "регистрираното местопребиваване на водача в държава" от ЕС.

Предлага се държавите от ЕС да насърчават обособяването на паркинги за международни товарни превозни средства на всеки 100 километра. Друго предложение е нормалната седмична почивка, намалената седмична почивка и всяка седмична почивка от повече от 45 часа, да не се ползва в превозно средство, а в други подходящи спални и санитарни условия. Такова настаняване следва да бъде осигурено или платено от работодателя, или да бъде в дома на водача, или на друго място по избор на водача.

Дружествата за превоз следва да направят необходимото водачите да могат да прекарат у дома или на друго място по свой избор поне една нормална седмична почивка или една седмична почивка от повече от 45 часа преди края на всеки три последователни седмици. Водачът следва да съобщи писмено на своя работодател не по-късно от две седмици преди времето за почивка, ако ще почива извън дома си.