Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че "мнозинството" ще подкрепи за председател на Европейската комисия водещ кандидат от политическите групи в Европарламента. Настояването е във връзка с някои лидери на ЕС, които настояват за по-широк избор в търсенето на  наследник на Жан-Клод Юнкер, съобщава БТА. 

Таяни не поясни пред журналисти кой се причислява към "мнозинството". Той отбеляза, че председателският съвет е приел изявление, в което се посочва, че преди Европейският съвет да излъчи кандидат за председател на ЕК, трябва да се посъветва с ЕП, както постановява европейското законодателство.

Канцлерът Ангела Меркел е на мнението на Таяни, но френският президент Еманюел Макрон не иска този принцип да се прилага автоматично. Меркел прикани европейските лидери да се споразумеят бързо за номинацията на председател на ЕК. "Ние искаме да намерим решение възможно най-бързо, тъй като Европейският парламент ще се събере в началото на юни, и естествено е желателно по това време да имаме номинация от Европейския съвет", каза тя на пресконференция. Канцлерът добави, че нейният Християндемократически съюз и социалдемократите - по-малкият партньор в управляващата коалиция в Германия, подкрепят механизма на "шпиценкандидата" (немският израз за водещ кандидат).

Изявлението на Таяни и председателският съвет предшестват тазвечершното заседание на Европейския съвет, който трябва да обсъди резултатите от изборите за евродепутати и разпределението на ръководните постове в ЕС. С резултатите от изборите досегашното мнозинство в ЕП бе променено, така че занапред предвижда участието на повече политически групи.

Четирите страни от Вишеградската група планират да предложат настоящия еврокомисар за енергетиката и заместник-председател на Европейската комисия Марош Шефчович за бъдещ председател на изпълнителния орган на ЕС, пише днес чешкият вестник "Хосподарске новини", предадоха световните агенции и БТА.

Изданието се позовава на чешки и европейски източници. Според тях Чехия, Полша, Словакия и Унгария биха могли също така да предложат Шефчович, който е опитен дипломат, да заеме и поста на върховен представител на ЕС за външната политика, ако не бъде одобрен за председател на ЕК.

Тази вечер лидерите на страните членки на ЕС ще се срещнат в Брюксел, за да направят оценка на изхода от евровота и да започнат процеса на пазарлъци за ръководните постове в ЕС и за европейските политики.

Училият в Москва Шефчович, който е на 52 години, е член на ЕК от 2009 година. Той се кандидатира и на президентските избори в Словакия през март. Тогава беше подкрепен от лявата партия Смер-социална демокрация, доминирала словашката политика от 10 години, но изгуби вота, спечелен от либералната адвокатка Зузана Чапутова. По време на предизборната кампания за президентските избори Шефчович каза, че иска да се противопостави на надигащата се вълна на евроскептицизма в ЕС. Самият Шефчович миналия месец каза, че ще се бори за поста на председател на ЕК, но после оттегли кандидатурата си и подкрепи заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс, който е негов колега от Партията на европейските социалисти.

Новият председател на ЕК трябва да бъде предложен от Европейския съвет и утвърден от новоизбрания ЕП, където разпределението на силите бе променено с изборите миналата седмица. По този повод днес председателският съвет на ЕП заявява, че ще бъде подкрепен само кандидат за ръководител на ЕК, който е участвал в предварителното състезание.

Водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на ЕК и досега ръководител на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер заяви на пресконференция, че партията му подкрепя изискването начело на комисията да застане участник от предварителното състезание. Той настоя политическите сили да разговарят по съдържанието на предизборните програми, за да постигнат съгласие кого да назначат за председател на ЕК. Трябва да се съберем и да постигнем общо съгласие "за стабилност и промяна на Европа", каза Вебер. ЕНП е готова за необходимите отстъпки, защото, макар да оставаме най-голямата група в ЕП, изгубихме подкрепа на изборите. Каним на разговорите всички, допълни той.

Председателят на парламентарната група на социалистите Удо Булман се присъедини към настояването първо разговорът да се насочи към управленската програма на следващия председател на ЕК. По неговите думи ще бъде "голяма грешка", ако Европейският съвет не се съобрази с предварителните кандидати. Първо трябва да постигнем съгласие по съдържанието, после за личностите, ще се борим за кандидата на социалистите Франс Тимерманс, постоянно расте вероятността за постигането на достатъчно подкрепа за него, добави Булман.

По неговите думи първостепенните задачи пред ЕС са справянето с измененията в околната среда и постигането на социална справедливост. В ЕП има ясно мнозинство на проевропейските сили, ще разговаряме с всички тях, посочи Булман.

Ска Келер (Зелени) също потвърди подкрепата за процеса на избор на водещ кандидат за председател на ЕК. Ролята на ЕП не може да бъде заобиколена, посочи тя. Келер поясни, че Маргрете Вестагер (АЛДЕ) е сред водещите кандидати и уточни, че Зелените настояват за равно разпределение на висшите постове в ЕС между мъже и жени. Келер отбеляза, че не възприема като равностоен кандидат за председател на ЕК Мишел Барние (ЕНП), защото не е участвал в предварителното състезание.

По думите на Таяни, АЛДЕ подкрепят процеса на водещите кандидати. Това обаче не бе потвърдено от председателя на групата на либералите в ЕП Ги Верхофстат, който не се яви пред медиите, както повечето участници в днешното заседание на председателският съвет. АЛДЕ разпространи впоследствие съобщение, в което се посочва, че Верхофстат не подкрепя процеса на предварителните кандидати за ръководител на комисията. Допълва се, че това се дължи на решението европейските избиратели да не могат да гласуват пряко за председател на ЕК.

Габриеле Цимер от Европейската обединена левица (ЕОЛ) посочи, че преговорите за разпределението на висшите постове в ЕС трябва да бъдат водени открито и прозрачно. Не приемаме договорки на тъмно извън ЕП. Съгласни сме да бъде утвърден някой от водещите кандидати за председател на ЕК, но искаме отново да проверим предизборните програми. Желаем да участваме в преговорите, добави тя.

Според изборните резултати ЕНП (180 места), социалистите (146), Зелените (69) и ЕОЛ (39) ще имат в следващия ЕП общо 434 места. Мнозинството, необходимо за избора на следващия председател на ЕК, е 376 гласа, което показва възможност процесът да завърши без подкрепата на АЛДЕ (109 мандата).