Европейската народна партия (ЕНП) избра на конгреса си в Хелзинки германеца Манфред Вебер за свой шпинценкандитат (водещ кандидат) за изборите за Европарламент през 2019 година. Това съобщи източник от дясноцентристката политическа формация, цитиран от Франс прес и БТА.

С този избор Вебер ще бъде и кандидат за поста на Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия (EК). Социологическите проучвания сочат, че вероятността ЕНП да спечели изборите за Европарламент през май догодина е голяма. Това би означавало със сигурност, че Вебер ще е следващият шеф на ЕК.

При гласуването 46-годишният баварски консерватор Вебер - шеф на групата на ЕНП в Европейския парламент, получи 79,2% от гласовете на делегатите. Съперникът му - бившият финландски външен министър, а сега зам.-шеф на Европейската инвестиционна банка - Александер Стуб, получи 20 на сто от вота.

Стуб изгуби надпреварата с Вебер, но двамата демонстрираха добри отношения

Снимка: AP/БТА

Решението бeше взето с тайно гласуване на около 730 делегати.

По-рано председателят на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер официално предложи водещ кандидат на партията в надпреварата за ЕК да бъде неговият заместник - Вебер.

В кампанията си самият Вебер заложи на изискването за по-бързи решения от държавните и правителствените ръководители на ЕС. Той подчерта, че в ключови области на политиката като управлението на бежанците липсват конкретни резултати.

След избирането му днес, българският премиер Бойко Борисов, който участва в конгреса и предварително даде подкрепата си за него, го поздрави в профила си във Фейсбук и публикува снимки, на които са заедно.

Снимка: Министерски съвет

Вчера първи ПЕС обявиха кандидатурата си за кандидат за председател на ЕК. Това ще е еврокомисарят Франс Тимерманс, съобщи лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев.

"Той представлява визията на нашето семейство за новата посока пред Европа, след години пагубно управление на десните. Уверен съм, че Франс ще постави солидарността, социалните права, борбата с неравенствата и разделителните линии, както и с популизма и крайния национализъм в сърцето на кампанията ни за предстоящите избори, за да спечелим доверието на европейските граждани", заяви Станишев на съвместна пресконференция с Тимерманс и другия еврокомисар, номиниран за поста - Марош Шефчович, които обаче се отказа от надпреварата.