Бойко Борисов подкрепи кандидатурата Манфред Вебер за председател на Европейската комисия от Европейската народна партия (EНП). Премиерът направи това по време на конгреса на ЕНП във финландската столица Хелзинки, на който в момента избира своята номинация.

За поста на Жан-Клод Юнкер се състезават двама - Вебер, който е шеф на групата на ЕНП в Европейския парламент, и бившият финландски външен министър, сега зам.-шеф на Европейската инвестиционна банка - Александър Стуб.

"Убеден съм, че Манфред Вебер ще бъде безапелационно избран на днешния конгрес. За разлика от другите политически семейства, ЕНП има двама кандидати - и двамата изключително силни, много аргументирани. Но Вебер беше с няколко идеи по-добър, затова дадох гласа си за него", добави зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който също е във Финландия.

В изказването си пред конгреса обаче Борисов разкритикува партията, че не спазва дисциплината - закъснява с графика, както и за това, че не е дала отговор на важни въпроси - нещо, което е наложително да направи преди евроизборите.

Борисов седна редом с Доналд Туск, Юнкер и Орбан

Снимка: Министерски съвет

"Да си зададем един елементарен въпрос - има ли дисциплина в Европейката народна партия или няма? В случая говоря като партиен лидер, като премиер не съм си позволил да давам акъл на никоя държава. И като се събираме, взимаме решения и даваме перспектива извикахме ли нашите колеги в Гърция и Македония - вие къде искате да видите вашата държава? Дисциплината е най-важното нещо в една организация. Дори днешното поведение на конгреса показва защо сме толкова уязвими напоследък. Всички ние, които се изказваме, бихме искали да кажем на двамата шпицен кандидати какво бихме очаквали от тях, ако бъдат избрани един ден за ЕК. Това, че един от двамата, безспорно прекрасни оратори, ще бъде посочен не значи, че ако резултатите на партиите, които са тук днес, са слаби, а при тази дисциплина не виждам как ще са добри - те просто няма да са кандидати", коментира Борисов, който по-рано се срещна с премиера на Финландия.

И продължи:

"Хубаво, говорим за външни граници и е хубаво, че днес имаме тук за пример граница на север каквато е Финландия и граница на юг каквото е България".

Той припомни, че преди 4 години е предупредил какво ще се случи в Европа ако не се вземат незабавни мерки за външните граници.

"България взе своите мерки и гарантира сигурността. Други не го направиха и Европа се счупи по средата на тема миграционна криза. Цели правителства, държавите е разтресоха от това. Би трябвало да се чуваме тези, които сме на първа линия. Няма да говоря за двойния стандарт, който беше приложен към България и Румъния, и съответно към Гърция. Това е друга тема, независимо, че всички институции в Европа - парламент, комисия, съвет, казваха, че България и Румъния, особено по въздух, са готови за Шенген", каза още премиерът.

Борисов разговаря с премиера на Унгария Виктор Орбан

Снимка: Министерски съвет

"В този ред на мисли бих искал да кажа, че договорът със Скопие никак не беше лесен за подписване от България, но дадохме пример със Заев как една партия от ЕНП и друга социалдемократи могат да постигнат това. Направихме го, защото считаме, че европейската перспектива за Македония за ЕС и НАТО минават през този договор. Какво се получи социалдемократите в Македония искат да отидат в ЕС и НАТО, крайната левица в Гърция иска съседът й Македония също да отиде там, нашите сестрински партии в Македония и Гърция не го искат", изтъкна Борисов.

Той отбеляза думи Манфред Вебер, че не му трябвали социалдемократи, либерали.

"За съжаление, го няма в залата да го чуе - в един момент се съобразяваме с тях и създавам проблем на своите партии", той.

На конефренцията присъстват и Цветан Цветанов и Йорданка Фандъкова

Снимка: Министерски съвет

Той посочи два проблема на ЕС - Брекзит и "Европа на две скорости".

"Ако единият не го направи, то "Европа на две скорости" ще го счупи. Така че пожелавам успех на конгреса, на нашите кандидати, но имайте предвид, че в предизборната кампания ще ни бъдат задавани въпроси от нашите опоненти, на които ние няма да имаме отговори", завърши Борисов.

Между българските и английските служби след Брекзит няма да се промени нищо - оставаме близки партньори, гарантира Борисов пред английските медии.