Високопоставен еквадорски служител е заявил, че шведски програмист, живеещ в столицата Кито, за когото се твърди, че е близък до основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж, е бил арестуван в рамките на операция на властите срещу престъпна група за изнудване, която през последните дни е заплашвала с отмъщение срещу президента Ленин Морено, съобщи Асошиейтед прес, цитиран от БТА. По-рано министърът на вътрешните работи Мария Паула Ромо съобщи за задържането на предполагаем съратник на Асанж, но не го идентифицира пред медиите.

Според пожелалия анонимност еквадорски представител задържаният е шведският програмист Ола Бини, който е бил арестуван на летището в Кито при опит да се качи в самолет за Япония. В блога си швед с това име пише, че работи в Кито в Центъра за дигитална автономия, група, базирана в Еквадор и Испания, която се занимава с въпроси на защитата на личните данни, сигурността и криптографията. Бини не споменава за никакви свои връзки с "Уикилийкс". В Туитър вчера той е коментирал твърдения на еквадорския вътрешен министър, че руски хакери и някой, близък с "Уикилийкс", действат в Еквадор с думите: "много обезпокоителни новини". "На мен това ми изглежда като лов на вещици", е написал Бини.

Министърът на вътрешните работи Мария Паула Ромо заяви, че "съществува план за дестабилизиране на Еквадор, който е свързан с геополитически интереси", съобщи ДПА. "Ние имаме доказателства за връзка между задържания и Рикардо Патино, който беше външен министър, когато беше предоставено убежище на Джулиан Асанж".

В същото време президентът на Еквадор Ленин Морено отправи остри обвинения срещу Асанж. Той го нарече "жалък хакер" и "разглезено дете" и го обвини в неуважително отношение към служителите на посолството, които са били натоварени със задачата да се грижат за него. На събрание близо до Кито Морено каза, че "когато ти е даден подслон, грижи и храна, ти не предаваш собственика на дома", вероятно намеквайки за публикуваните твърдения за корупция в еквадорската администрация. Президентът добави, че Еквадор "ще бъде по-внимателен да предоставя убежище на хора, които наистина го заслужават, а не на жалки хакери, чиято цел е да дестабилизират правителства".

Вчера парламентът на Еквадор подкрепи решението на правителството да откаже убежище на Асанж, съобщи ТАСС, като се позова на електронното издание на вестник "Комерсио".

В коментарите се включи и бившият еквадорски президент Рафаел Кореа. Той обвини сегашния, че си отмъщава на Джулиан Асанж за публикуваните в "Уикилийкс" документи с твърдения, замесващи го в корупция, предаде Асошиейтед прес. Днес Кореа - който беше президент на южноамериканската страна по времето, когато Асанж получи убежище в нейното посолство в Лондон - заяви, че решението да бъде прекратено убежището на австралиеца е "малодушно".

В поредица постове в Туитър Кореа критикува Морено, че е позволил на британските власти да арестуват Асанж, и свързва това с публикуването от "Уикилийкс" на данни за офшорна банкова сметка, за която се твърди, че е свързана със семейството на еквадорския президент и негови приятели. Това решение "никога няма да бъде забравено от човечеството", пише Кореа.

Бившият еквадорски външен министър Рикардо Патиньо от своя страна отхвърли твърденията на вътрешния министър Мария Паула Ромо, че човек, който е бил в тясно сътрудничество с "Уикилийкс", е пътувал заедно с него до няколко страни тази година. Патиньо обвини Ромо, че си е "измислила тази история".

Преследването на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж е отмъщение на американския политически елит за информацията, която той публикува, коментира на свой ред говорителят на руското външно министерство Мария Захарова снощи, цитирана от ТАСС. Пред телевизия "Дожд" Захарова заяви: "Разбира се, това е въпрос на възмездие или отмъщение от страна на политическия истаблишмънт на САЩ, който не можа да се примири с това, че информация, която преобръщаше представите на световната общност за методите на работа на законодателната и изпълнителната власт (на САЩ), е била публикувана". "Зад преследването на Асанж стои преди всичко Вашингтон, а всички останали играят второстепенни роли, това е очевидно", каза Захарова.